Coreea de Nord are un arsenal nuclear impresionant, dar China spune că este subevaluat
Potrivit ziarului, aceste ultime estimări, prezentate în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a unor specialiști chinezi și americani, arată că Phenianul ar putea deține deja 20 de focoase nucleare și capabilitatea de a produce suficient uraniu îmbogățit pentru a fi utilizat în scopuri militare și că ar putea să-și dubleze arsenalul până anul viitor, potrivit unor surse informate despre aceste evoluții.
O Coree de Nord bine înarmată nuclear creează temeri la adresa securității Japoniei și Coreei de Sud, vecinii săi și aliații Statelor Unite. Washingtonul a semnat tratate de apărare comună cu Seulul și Tokyo, ceea ce înceamnă că un atac nuclear asupra vreuneia dintre cele două țări este considerat un atac asupra Statelor Unite.
„Sunt îngrijorat că, deținând 20 (de focoase), ei (nord-coreenii) au un arsenal nuclear”, a declarat Siegfried Hecker, profesor la Universitatea Stanford, fostul director al Laboratorului de la Los Alamos, care a participat la această reuniune cu ușile închise, în februarie. „Cu cât mai mult cred că au un arsenal funcțional și disuasiv, cu atât va fi mai dificil să-i facem să se întoarcă” de la această poziție, a adăugat el.
Experții chinezi cred, în prezent, că Phenianul are o capacitate de îmbogățire a uraniului mai mare decât se estima anterior, a mai declarat Hecker.
Estimările chinezilor reflectă îngrijorarea tot mai mare a Beijingului față de programul de înarmare nucleară a Coreei de Nord și ceea ce ei consideră o lipsă de acțiune, în contextul în care președintele american Barack Obama își concentrează eforturile asupra încheierii unui acord final cu privire la programul nuclear al Iranului.
O Coree de Nord bine înarmată nuclear poate determina Statele Unite să adopte contramăsuri, mai ales în privința apărării antirachetă. Amiralul William Gortney, comandantul Comandamentului Nord-american, a declarat luna aceasta că oficiali din domeniul Apărării cred că Phenianul poate să monteze, în prezent, un focos pe o rachetă balistică intercontinentală – KN-08. Oficialii americani apreciază că racheta nu a fost testată, însă experții estimează că aceasta are o rază de acțiune de aproximativ 9.000 de kilometri – putând atinge estul Statelor Unite, inclusiv California.
O sporire a arsenalului nuclear al Coreei de Nord alimentează îngrijorări internaționale cu privire la proliferare într-o țară care, potrivit unor oficiali americani, a exportat anterior tehnologie nucleară în Siria și componente de rachete în Iran, Yemen și Egipt.
La Washington, unii congresmeni republicani au afirmat că viitorul acord al casei Albe cu Iranul poate repeta acordul în domeniul nuclear încheiat de administrația Clinton cu Coreea de Nord în 1994. Acordul viza să pună capăt capabilităților nucleare ale Phenianului, însă, denunță ei, acesta a furnizat de fapt o acoperire diplomatică pentru extinderea lor. Coreea de Nord efectuat primul test nuclear în 2006.
Experți americani estimau recent că, în prezent, Coreea de Nord deține 10-16 bombe nucleare.
Relațiile dintre Coreea de Nord și China s-au deteriorat după ce Xi Jinping a devenit președintele Chinei, în 2012, iar Kim Jong-un a preluat puterea după decesul tatălu său, la sfârșitul lui 2011.
China, care este cel mai important investitor, donator de ajutoare și partener comercial al Coreei de Nord, a subestimat, în cea mai marte a ultimului deceniu, capabilitățile nucleare ale Phenianului, inclusiv capacitatea de a produce material fisionabil, subliniază experți în domeniul nuclear.
Estimările experților chinezi cu privire la capabilitățile nord-coreene au început să se alinieze cu cele ale Statelor Unite după 2010, și să le depășească după 2013, potrivit unor surse la curent cu schimburi de informații între China și Statele Unite asupra acestui subiect.
Până de curând, chinezii „au avut o părere destul de proastă despre ceea ce pot să facă nord-coreenii”, declară David Albright, un expert în domeniul armamentului nord-coreean, șeful Institutului pentru Știință și Securitate Internațională de la Washington. „Cred că acum sunt îngrijorați”, apreciază el.
Ministerele chineze de Externe și al Apărării nu au răspuns solicitării WSJ de a comenta. Diplomați de la misiunea nord-coreeană la ONU nu au dat curs unor invitații similare. Casa Albă, Departamentul de Stat și Pentagonul au refuzat să ofere estimările americane cu privire la arsenalul nuclear nord-coreean, mai scrie ziarul.
„Am fost și suntem îngrijorați de programul nuclear nord-coreean și credem că este necesar ca China să continue să-și folosească influența pentru a limita acțiunile provocatoare ale Coreei de Nord”, a declarat Patrick Ventrell, un purtător de cuvânt al Consiliului Național american de Securitate (NSC).
El a adăugat că Statele Unite cooperează cu alte țări pentru a implementa sancțiunile ONU menite să exercite presiuni asupra Phenianului „să revună la negocieri de dezarmare nucleară credibile și autentice și să efectueze pași concreși către dezarmarea nucleară”.
Washingtonul a întrerupt negocierile cu Phenianul în 2012, după ce Coreea de Nord a testat o rachetă cu rază lungă de acțiune. În schimb, Statele Unite au îndemnat China să se folosească de pârghiile economice pentru a influența Coreea de Nord.
Ultimele estimări chineze cu privire la capabilitatea nucleară nord-coreeană au fost împărtășite în cadrul unei întâlniri la Institutul chinez pentru studii internaționale, un think tank al Ministerului chinez de Externe, în februarie. Chinezii au adus atât experți tehnici, politici și diplomatici în programul nuclear nord-coreean, cât și reprezentanți militari la întâlnire, potrivit unor surse la curent cu reuniunea.
Hecker, șeful echipei americane de experți tehnici, a dezvăluit în 2010 că Phenianul desfășoară un program vast de îmbogățire a uraniului, după ce a vizitat instalația.
Estimarea potrivit căreia Coreea de Nord avea 20 de focoase la sfârșitul anului trecut și poate construi alte 20 până la sfârșitul anului viitor a fost făcută în timpul prezentării de către unul dintre experții chinezi în domeniul îmbogățirii uraniului, potrivit unor surse la curent cu reuniunea. Aceste surse au precizat că a fost pentru prima dată când au auzit o estimare atât de mare din partea chinezilor.
Hecker a refuzat să comenteze cu privire la întâlnire, dar a precizat că s-a întâlnit cu experți chinezi, pentru a discuta despre capabilitățile nord-coreene, cel puțin o dată pe an, începând din 2004.
La reuniune nu au participat oficiali americani, dar ei și-au exprimat surprinderea atunci când au fost puși la curent, potrivit unei surse.
Hecker a declarat că, în opinia sa, Coreea de Nord nu poate să aibă mai mult de 12 bombe nucleare în prezent și 20 până anul viitor.