Prima pagină » Știri externe » Coreea de Nord efectuează noi lucrări de construcție într-un poligon de rachete

Coreea de Nord efectuează noi lucrări de construcție într-un poligon de rachete

Coreea de Nord efectuează noi lucrări de construcție într-un poligon de rachete

Coreea de Nord s-a lansat într-un nou program de construcții de anvergură în incinta instalației de unde a efectuat un tir de rachetă cu rază lungă de acțiune în decembrie, potrivit unor imagini din satelit aparținând unui Centru de studii americano-coreean, relatează AFP.

Construcția pare să constea într-o nouă rampă de lansare pentru testarea unor rachete balistice mobile, a anunțat sâmbătă Institutul americano-coreean din cadrul Universității Johns Hopkins pe site-ul 38 North.

Lucrările de construire au început la mijlocul lui 2013 în incinta instalației de lansare de sateliți Sohae, cunoscută și sub numele Tongchan-ri, potrivit site-ului.

De pe poligonul de la Sohae, situat în apropiere de coastele de nord-vest ale țării, a fost lansată cu succes o rachetă cu rază lungă de acțiune de tip Unga-3 în decembrie, un tir condamnat de către Occident, care l-a considerat drept un test deghizat de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, interzis de rezoluții ONU.

În aceste noi imagini din satelit apar un nou drum, lucrări de reconstruire la o clădire destinată trupelor, reluarea lucrărilor de construire a unui sistem radar și construirea unei noi rampe, a precizat institutul.

„Deși este prea devreme pentru a stabili funcția exactă a acestei instalații, o posibilă explicație este că Phenianul construiește o «rampă plată de lansare», utilizată pentru testarea unor rachete balistice mobile”, precizează instituția.

„O versiune modificată a rachetei cu rază lungă de acțiune (de tip) KN-08 ar putea lansa sateliți de talie mică de pe rampă, dacă ar fi vorba despre o instalație mai complexă”, potrivit institutului.

„Rachete cu rază lungă de acțiune trase de pe acest poligon ar putea parcurge peste 4.000 de kilometri și atinge o țintă străină. Acest lucru ar permite testarea completă a unor rachete nord-coreene (de tip) Musudan”, subliniază aceeași sursă.

Faza avansării acestei noi construcții la Sohae și întreruperea anul trecut a unei construcții la poligonul de la Tonghae arată, totuși, că este „puțin probabil ca Phenianul să efectueze teste de tiruri de rachetă în următoarele șase luni”, apreciază institutul.

Phanianul susține că programul său spațial are un scop exclusiv științific, în timp ce Seulul și aliații săi, în special Statele Unite, acuză regimul că dezvoltă rachete intercontinentale, ceea ce reprezintă o încălcare a sancțiunilor ONU.

După testul nuclear efectuat în februarie, Coreea de Nord a „utilizat un dispozitiv miniaturizat și mai ușor”, susceptibil să fie amplasat pe focosul unei rachete cu rază lungă de acțiune. Ulterior, ea a amenințat cu spectrul unui „război termonuclear” și a amenințat Washingtonul cu un atac nuclear „preventiv”.

Citește și