Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, care a aterizat în Marea Japoniei, conform Departamentului Apărării din SUA. Gestul nord-coreean este primul test asupra lui Donald Trump, care a promis că va fi mai dur cu regimul nord-coreean, care anul trecut a testat rachete balistice și dispozitive nucleare foarte des, arată Reuters.
„Evaluarea noastră este că face parte dintr-o expunere de forță față de noua poziție mai dură a administrației SUA împotriva Nordului”, arată Statul Major Reunit al Sudului. O sursă militară din Coreea de Sud a declarat că racheta a atins altitudinea de aproximativ 550 de kilometri și cel mai probabil a fost una de tip Rodong, testată cu succes de multe ori de Coreea de Nord, dar este posibil să fie și un model nou, netestat până acum.
Un oficial american a declarat că administrația Trump se aștepta la „o provocare” și că acum Casa Albă evaluează cum va răspunde, ținând cont însă că trebuie să fie o reacție echilibrată, care să nu escaladeze situația. „Nu a fost o surpriză. Liderului nord-coreean îi place să atragă atenția în astfel de momente”, a mai spus oficialul, pentru Reuters.
Lansarea rachetei vine în contextul în care în SUA se află în vizită oficială premierul Japoniei, Shinzo Abe. Donald Trump a vorbit de asemenea în această săptămână cu președintele Chinei, Xi Jinping. Chinezii sunt principalul aliat al regimului de la Pyongyang, însă nu sunt de acord cu provocările repetate ale dictatorului Kim Jong Un, iar SUA și Coreea de Sud fac presiuni asupra Beijingului să pună la rândul său presiune pe Coreea de Nord.
„Vreau ca toată lumea să știe că SUA se află 100% în spatele Japoniei, marele nostru aliat”, a spus Donald Trump, care nu a făcut alte comentarii legate de racheta nord-coreeană. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a calificat drept „absolut intolerabil” gestul nord-coreenilor.
Oficialul american contactat de Reuters a arătat că SUA iau în calcul noi sancțiuni financiare asupra Coreei de Nord, dar și o creștere a prezenței navale și aeriene în jurul peninsulei coreene, precum și instalarea de noi sisteme de apărare antirachetă în Coreea de Sud.
Donald Trump a arătat că vrea să aibă o abordare mai dură față de Coreea de Nord, însă până acum nu a făcut niciun gest în acest sens. În ianuarie, el a scris pe Twitter „Nu se va întâmpla!”, după ce Kim Jong Un a anunțat că va testa o rachetă balistică intercontinentală.
Coreea de Nord a încercat anul trecut de 8 ori să lanseze o rachetă cu rază intermediară de acțiune, de tip Musudan, însă a reușit să trimită o singură dată racheta la 400 de kilometri, adică la peste jumătate din distanța față de Japonia. Kim Jong Un s-a lăudat însă la sfârșitul anului că este aproape de a testa o rachetă intercontinentală. Un astfel de dispozitiv poate amenința SUA, situată la aproximativ 9.000 de kilometri distanță.
Coreea de Nord a făcut două teste nucleare și mai multe cu rachete balistice în 2016, însă aceasta este prima rachetă lansată din octombrie 2016 până în prezent.