Coreea de Nord, în RĂZBOI cu Ucraina de la 1 noiembrie? Soldații nord-coreeni, filmați când îmbrăcau uniforme rusești

Publicat: 19 10. 2024, 12:18
Actualizat: 19 10. 2024, 18:33
Coreea de Nord, în RĂZBOI direct cu Ucraina de la 1 noiembrie. Soldații nord-coreeni, filmați când îmbrăcau uniforme rusești. Sursa Foto: Profimedia

Imagini și filmări au date publicității de la baza de antrenament Sergievsky din Rusia. Vladimir Putin recurge la orice metodă pentru a câștiga „Operațiunea Militară Specială” declanșată din februarie 2022. Întâi a trimis luptători ceceni, sirieni și mongoli siberieni pe frontul ucrainean. Anul trecut a înrolat soldați indieni. În cele mai noi imagini, trupele nord-coreene se îmbracă în echipament rusesc și se pregătesc să pătrundă în Ucraina. 

Aproximativ 11.000 de soldați din Coreea de Nord se antrenează în Rusia. Vor merge la război împotriva ucrainenilor de la 1 noiembrie, echipați cu arme rusești, a comunicat șeful serviciilor secrete a apărării ucrainene Kyrylo Budanov.

Primii 2.600 de soldați nord-coreeni vor merge în regiunea Kursk pentru a anihila trupele ucrainene care o mențin sub ocupație din august. 

 

Când a mai luptat Coreea de Nord într-un război

Ultima oară când Coreea de Nord s-a luptat într-un război major a fost între anii 1950 și 1953. Atunci, în peninsula coreeană, s-a desfășurat războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Nord-coreenii comuniști și-au invadat vecinul din sud pentru a extinde comunismul. SUA și alți aliați NATO și membri ONU au intervenit pentru Coreea de Sud, respingând invazia comuniștilor din Nord.

Americanii au încercat să-i ajute pe sud-coreeni să ocupe nordul peninsulei și să răstoarne regimul comunist condus de Kim ir Sen. Dar armata imensă a Republicii Populare Chineze condusă de Mao Zedong a intervenit și i-a salvat regimul lui Kim ir Sen. S-au dus lupte directe sângeroase între americani și chinezi pe lacul Changjin. Generalul Douglas MacArthur era dispusă să ceară bombardarea nucleară a frontierei sino-coreene, dar președintele american Harry Truman a refuzat și l-a concediat.  Chinezii, în număr mare, au invadat Coreea de Sud, dar americanii au respins asaltul cu pierderi mari. S-a ajuns în cele din urmă la armistițiu și stabilirea unei zone demilitarizate la granița dintre cele două state (paralela 38). Istoricii estimează pierderi totale de 2-3 milioane de civili și peste 2 milioane de militari uciși.  36.000 de americani au fost uciși în acest război considerat „uitat”.

Armata Coreii de Nord a mai participat și la războaiele din Vietnam și au mai existat ciocniri armate cu Coreea de Sud la graniță, rezultând peste 600 de morți între anii 1966 și 1969. Dictatorul Kim ir Sen a sprijinit Siria și Egipt în războiul cu Israel de Yom Kippur din 1973 și mișcarea socialistă în războiul civil din Uganda (1980-1986).  Din 2021, Coreea de Nord are a cincea cea mai mare armată din lume (1.320.000 militari activi), iar 29,9% din populația nord-coreeană  se află în serviciul acesteia,  în rezervă sau în mișcări paramilitare.

Zelenski, furios

„Aici vedem primul pas către războiul mondial”, a susținut Zelenski în timpul unui summit de o zi al liderilor UE la Bruxelles. Îngrijorările legate de întărirea legăturilor militare dintre Moscova și Phenian au escaladat dramatic în această săptămână.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat pe 13 octombrie că sprijinul dictatorului Kim Jong-un pentru invazia lui Putin la scară largă a Ucrainei bagă poporul nord-coreean într-un război direct cu poporul ucrainean.

La începutul acestui an, Coreea de Nord și Rusia au semnat un pact de apărare reciprocă în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Phenian. Ca parte a alianței, armata nord-coreeană a anunțat că o unitate de ingineri se va alătura forțelor rusești pe teren în regiunea Donețk în luna următoare.

Citește și: Zelenski acuză: „Coreea de Nord a intrat în RĂZBOI cu Ucraina”/ Președintele ucrainean amenință că își va dota țara cu arsenal nuclear