Coreea de Nord ironizează SUA, după cazul Ferguson: „Cimitir al drepturilor omului”

Publicat: 27 08. 2014, 10:31
Actualizat: 03 02. 2019, 21:02

„Statele Unite sunt de fapt o țară care încalcă în mod nerușinat drepturile omului, în care oamenii sunt victime ale discriminării și umilirii din cauza rasei lor și care trăiesc în permanență cu frica de a fi împușcați”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe citat de agenția de presă oficială KCNA.

Statele Unite „nu ar trebui să caute să-și rezolve problemele eliminând manifestanți, ci dezvăluind adevărata față a societății americane, un cimitir al drepturilor omului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Coreea de Nord este clasată în mod regulat între cele mai represive state din lume.

Într-un document publicat în februarie, o comisie ONU de anchetă a întocmit un adevărat rechizitoriu, copleșitor și argumentat, împotriva regimului nord-coreean, acuzându-l de crime împotriva umanității la scară mare.

Comisia estima că „sute de mii de deținuți politici (au) pierit în lagăre în ultimii 50 de ani”, „eliminați în mod treptat prin înfometări deliberate, muncă forțată, execuții, tortură, violuri”.

Phenianul a respins în bloc concluziile Comisiei ONU de anchetă.

„Statele Unite ar face mai bine (…) să măture în fața propriei porți în loc să se amestece în afacerile interne ale altor țări”, a insistat purtătorul de cuvânt al diplomației nord-coreene.

Michael Brown, înhumat luni, a fost împușcat mortal în plină zi, deși nu era înarmat, de către un polițist, la aproximativ 20 de minute după ce a ieșit dintr-un magazin de spirtoase, din care este acuzat că a furat un pachet de țăgări. Moartea sa a declanșat revolte în orașul Ferguson timp de zece zile.

China a criticat și ea dur Statele Unite. „Într-o țară care depune eforturi, de ani de zile, să joace un rol de judecător și apărător internațional al drepturilor omului, mai rămân multe de făcut”, a scris presa de stat.