Președintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, a lăudat „succesul răsunător” al țării sale în gestionarea pandemiei de COVID-19, potrivit agenției de presă de stat KCNA.
În cadrul unei ședințe a biroului politic al Partidului Comunist, Kim a declarat că țara sa „a prevenit răspândirea virusului și a menținut o situație stabilă”, informează BBC.
Coreea de Nord și-a închis granițele și a plasat mii de persoane în izolare încă de acum șase luni.
Țara comunistă susține că nu a mai înregistrat cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, cu toate că specialiștii susțin că este foarte puțin probabil ca situația să fie aceasta.
Liderul de la Phenian a declarat că a analizat în detaliu activitatea autorităților din cele șase luni de stare de urgență din țară. El a spus că succesul țării sale „a fost obținut prin conducerea vizionară a Comitetului Central al Partidului Comunist”.
Cu toate acestea, el a subliniat importanța păstrării „unui nivel maxim de alertă (…) fără relaxarea eforturilor împotriva epidemiei” și a atras atenția că virusul încă este prezent în țările vecine.
Din cauza faptului că țara este una dintre cele mai închise din lume, nimeni nu știe cu exactitate care este situația de fapt în Coreea de Nord. Țara și-a închis granițele pe 30 ianuarie, iar foarte puține persoane au reușit să intre sau să iasă de atunci.
Federația Internațională a Crucii Roșii a trimis voluntari în regiunile de graniță. Aceștia au depus eforturi pentru a preveni răspândirea virusului.
La nivel intern, mesajul lui Kim este unul care să sublinieze măsurile luate de regim. În contextul în care restul lumii se confruntă în continuare cu pandemia, Kim vrea ca nord-coreenii să știe că el i-a salvat.
Cu toate acestea, totul vine cu un preț. Închiderea granițelor timp de șase luni a însemnat și suspendarea traficului de la frontieră, ceea ce înseamnă că țara nu s-a putut aproviziona cu produse esențiale ca de obicei.
Potrivit unor surse diplomatice citate de BBC, la granițele Coreei de Nord există cantități importante de echipamente de protecție, medicamente și doze de vaccin, dar acestea nu au putut intra în țară.
Un alt efect al acestei crize este scăderea numărului de persoane care au reușit să fugă către Coreea de Sud. Astfel, doar 12 oameni au ajuns din Nord în Sud în perioada aprilie-iunie, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.