Coreea de Nord: Kim Jong-un și-a găsit un nou ministru al Apărării

Publicat: 13 05. 2013, 15:21
Actualizat: 14 12. 2013, 17:22

Coreea de Nord l-a înlocuit din funcția de ministru al Apărării pe generalul Kim Kyok-sik, un adept al liniei dure, cu Jang Jong-nam, un general relativ necunoscut, potrivit agenției de stat KCNA, relatează BBC News online.

Oficiali de la Seul afirmă că poziția politică a lui Jang Jong-nam este necunoscută, dar acesta pare să fie mai tânăr ca predecesorul său.

De asemenea, Phenianul a denunțat noi exerciții navale comune între Coreea de Sud și Statele Unite, la care participă un portavion american cu propulsie nucleară, USS Nimitz. Marina americană a anunțat că operațiunea, de două zile, vizează „consolidarea securității și stabilității regionale”.

KCNA l-a prezentat pe Jang Jong-nam drept „ministrul Forțelor Armate ale Poporului” într-un material, duminică. Jang Jong-nam, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost anterior comandantul primului corp de armată. El îl înlocuiește pe generalul Kim Kyok-sik, considerat responsabil de bombardarea insulei sud-coreene Yeonpyeong în 2010, când au fost ucise patru persoane.

Oficiali de la Seul au declarat că sunt la curent cu schimbări de personal, dar că au „nevoie de mai mult timp pentru a-și da seama care este direcția per ansamblu” și dacă această schimbare este semnificativă. „Nu știm dacă (Jang Jong-nam) este mai agresiv, dar se pare că face parte dintr-o generație mai tânără”, a declarat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării. Unii analiști consideră că numirea face parte din eforturile lui Kim Jong-un de a-și consolida influența în domeniul militar.

O schimbare la vârf a avut loc și în iulie 2012, când șeful Statului Major nord-coreean, generalul Ri Yong-ho, a fost demis. El a fost înlocuit cu Hyon Yong-chol, de asemenea, relativ necunoscut. Atât șeful Statului Major, cât și ministrul Apărării sunt subordonați Comisiei pentru Apărare Națională, prezidată de Kim Jong-un.

Această schimbare are loc după o perioadă de tensiuni puternice în peninsula coreeană. Coreea de Nord a fost furioasă în urma unor sancțiuni ONU, după efectuarea celui de al treilea test nuclear, în februarie, și din cauza unor exerciții militare americano-sud-coreene.