Coreea de Nord nu este interesată de negocieri cu SUA privind programul său nuclear
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Phenian, programul nuclear nord-coreean este un „instrument esențial de disuasiune” împotriva politicilor ostile ale SUA.
„Nu este logic să compare situația noastră cu acordul nuclear iranian pentru că mereu am fost supuși ostilităților militare provocatoare din partea Statelor Unite, inclusiv antrenamente militare de mare amploare și o amenințare nucleară serioasă”, se precizează în declarația Ministerului de Externe.
„Nu manifestăm niciun interes față de dialogul privind înghețarea unilaterală (a activităților nucleare – n.red.) sau renunțarea la armele noastre nucleare”, se mai arată în comunicat.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Națiunile Unite au sancționat Coreea de Nord pentru procurarea echipamentului folosit în programe nucleare și balistice. „Noi suntem în mod clar o putere nucleară și puterile nucleare au propriile interese”, se mai precizează în declarația Ministerului de Externe.
Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian, care a fost aprobat luni de Consiliul de Securitate al ONU.
Acordul include un compromis între Washington și Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecții inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecție, o comisie de arbitraj formată din reprezentanți iranieni și ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecții ar putea oferi Teheranului timp să mușamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menținerea sancțiunilor privind rachetele pentru încă opt ani și a embargoului privind armele pentru cinci ani.