Coreea de Nord și-a anunțat joi intenția de a efectua un nou test nuclear, fără a oferi un calendar, ca răspuns la sancțiunile extinse ale ONU după lansarea unui satelit al cărui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o rachetă balistică, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„Sateliții și propulsoarele cu rază lungă de acțiune pe care vom continua să îi lansăm și testul nuclear de înalt nivel pe care îl vom efectua vizează inamicul nostru declarat, Statele Unite”, a anunțat Comisia de apărare națională într-un mesaj difuzat de agenția oficială nord-coreeană KCNA.
„Diferendele cu Statele Unite se rezolvă prin forță, nu prin cuvinte”, a adăugat aceasta.
Acest text intitulat „Declanșarea unei confruntări totale pentru a salva suveranitatea națiunii și poporului”, nu conține niciun indiciu cu privire la data la care ar urma să fie efectuat testul.
Documentul nu explică nici semnificația expresiei „nivel înalt”, dar aceasta ar putea semnala că Phenianul intenționează să detoneze o bombă cu uraniu în timp ce precedentele erau cu plutoniu.
„Este foarte posibil să folosească uraniu puternic îmbogățit (UHE) pentru test”, a apreciat Kim Yong-Hyun, specialist în studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk.
Aflat în vizită la Seul, trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului să nu își pună în aplicare amenințările.”Ar fi o eroare și o oportunitate ratată”, a declarat el.
Împins de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat marți o rezoluție ce impune sancțiuni extinse împotriva Phenianului ca urmare a unui tir de rachetă la 12 decembrie, o încălcare a precedentelor rezoluții.
Regimul comunist și-a reafirmat câteva ore mai târziu ambițiile nucleare și intenția de a continua testele nucleare.
„Vom lua măsuri concrete pentru creșterea și întărirea forțelor noastre militare de autoapărare, inclusiv disuasiunea nucleară”, a reacționat Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe.
Un nou test nuclear ar fi al treilea după cele din 2006 și 2009, care i-au adus deja Coreei de Nord o serie de sancțiuni.
„Respingem categoric orice rezoluții ilegale și perfide adoptate de Consiliul de Securitate”, a reiterat joi Comisia de Apărare Națională.
Rezoluția 2.087, adoptată în unanimitate „condamnă tirul” din 12 decembrie efectuat de Phenian „folosind tehnologia rachetelor balistice”, apreciind că acesta contravine rezoluțiilor din 2006 și 2009.
Consiliul „cere” Phenianului să „nu recurgă la niciun nou tir nuclear sau tir care folosește tehnologia rachetelor balistice”. Acesta „s-a declarat hotărât să ia măsuri decisive” în caz de încălcare.
La încheierea votului, ambasadoarea americană Susan Rice a afirmat că Phenianul „va plăti un preț din ce în ce mai ridicat” dacă va alege confruntarea cu comunitatea internațională.
Potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap, care citează serviciile de informații sud-coreene, Phenianul și-a încheiat pregătirile tehnice în vederea testului care ar putea avea loc în zilele următoare.
La sfârșitul lui decembrie, institutul americano-coreean de la Johns Hopkins University afirma, de asemenea, bazându-se pe imagini din satelit că Phenianul este aproape gata să efectueze un al treilea test nuclear.
China, principalul său aliat, a făcut apel la rezervă, miercuri, din partea tuturor părților.
Iuliana Enache, [email protected]