Această rachetă „de vârf’ a „fost dezvoltată sub controlul personal al (liderului nord coreean) Kim Jong-un”, care a asistat la test, potrivit agenției oficiale KCNA.
Din câte se știe, Coreea de Nord nu deține un arsenal de rachete tactice ghidate, dar o analiză a unui film de propagandă recent sugerează că Phenianul ar fi putut achiziționa o variantă a unei rachete de croazieră antinave de fabricație rusă, de tip KH-35.
KCNA nu a precizat data efectuării noului test de rachetă, dar anunțul coincide cu trei tiruri de proiectile cu rază scurtă de acțiune, în Marea Japoniei (sau Marea de Est, cum este numită de către coreeni), pe care Coreea de Sud le-a efectuat joi.
Rodong Sinmun, organul oficial de presă al partidului unic nord-coreean, a publicat vineri fotografii de la testul tactic efectuat în prezența lui Kim Jong-un, în opinia căruia racheta consolidează forța unui atac „preventiv” al țării.
Regimul nord-coreean a denunțat joi în termeni dramatici, așa cum procedează de obicei, exercițiile cu muniție reală efectuate de către Coreea de Sud în apropierea frontierei comune, la Marea Galbenă.
Aceste exerciții constituie o „provocare iresponsabilă”, a apreciat armata citată de KCNA, adăugând că unități nord-coreene de luptă sunt pregătite să lanseze o „lovitură devastatoare” ca represalii. „Ele așteaptă doar ordinul comandantului suprem”, a subliniat armata.
Potrivit unor experți, Coreea de Nord caută să amplifice tensiunile din peninsulă înaintea vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Coreea de Sud programate pentru săptămâna viitoare.
În opinia lui Yun Duk-min, un specialist de la Seul în probleme de Securitate Națională, dezvoltarea unei rachete tactice de către Phenian ar reprezenta, în cazul în care se dovedește adevărată, „o amenințare militară manifestă” la adresa Coreei de Sud și bazelor americane de pe teritoriul sud-coreean.
La începutul lui mai, imagini prin satelit, analizate de către Institutul Americano-Coreean din cadrul Universității Johns-Hopkins, au dezvăluit că Phenianul a testat un sistem de propulsie pentru una sau mai multe rachete balistice de tip intercontinental (ICBM).
Coreea de Nord și-a multiplicat în ultima perioadă tirurile de testare a unor rachete, pe mare, și pare că a avansat foarte mult în pregătirile în vederea efectuării celui de-al patrulea test nuclear la principalul poligon de experimente atomice de la Punggye-ri.