Coreea de Sud a cerut Chinei să revizuiască zona de apărare aeriană controversată

Publicat: 28 11. 2013, 14:48
Actualizat: 28 11. 2013, 17:10

Coreea de Sud a cerut joi Chinei să revizuiască noua zonă de control aerian pe care a instituit-o în Marea Chinei de Est, o sursă a unei intensificări a tensiunilor în în Asia de Nord-Est, după ce a fost creată la sfârșitul săptămânii trecute, relatează AFP.

Adjunctul ministrului Apărării Baek Seung-joo și-a exprimat „regretul profund” după anunțul unilateral al Chinei cu privire la crearea zonei aeriene de identificare (ZAI), care include insule revendicate atât de Tokyo și de Beijing, cât și o insuliță, Ieodo, pe care și-o dispută Seulul și Beijingul.

„Ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la ultimul gest al Chinei, care amplifică tensiuni militare în regiune”, a anunțat un purtător de cuvânt al ministerului, Kim Min-Seo, în urma unor reuniuni chinezo-coreeene pe teme de apărare, la Seul.

La această reuniune anuală, partea chineză a fost reprezentată de către Wang Guanzhong, adjunctul șefului Statului Major General al Armatei de Eliberare a Poporului.

Baek Seung-joo a subliniat că Seulul nu poate să recunoască această zonă și a cerut Chinei să revizuiască parametri, în special privind suprapunerea ZAI peste o parte a teritoriului sud-coreean

„Reacția Chinei a fost să anunțe că nu poate accepta solicitarea”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului. Seulul a avertizat, atunci, că va reflecta la extinderea propriei ZAI, cu scopul de a-și proteja interesele naționale, a adăugat el.

Armata sud-coreeană a mai anunțat joi că unul dintre avioanele sale a zburat, marți, prin ZAI, fără să informeze autoritățile chineze, contrar exigențelor acestora.

Avioane militare sud-coreene vor continua să survoleze Insula Ieodo, fără să notifice China în avans, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

China cere ca orice avion intră în noua zonă aeriană să depună în prealabil planul de zbor exact, să afișeze în mod clar naționalitatea și să mențină comunicații radio care să-i permită să „răspundă rapid și adecvat cererilor de identificare” formulate de către autoritățile chineze.

În cazul nerespectării acestor reguli, Beijingul a anunțat că poate să adopte „măsuri de apărare de urgență”.

Anunțul chinez a provocat indignare în regiune, în special din partea Japoniei, dar și Australiei.

Statele Unite, aliatul Japoniei, au trimis în această săptămână două bombardiere de tip B-52 să traverseze ZAI, acțiune față de care Beijingul a reacționat printr-un comunicat.