Prima pagină » Știri externe » Coreea de Sud are președintă. Promisiunile cu care Park Geun-hye și-a câștigat mandatul

Coreea de Sud are președintă. Promisiunile cu care Park Geun-hye și-a câștigat mandatul

Coreea de Sud are președintă. Promisiunile cu care Park Geun-hye și-a câștigat mandatul
Președinta-aleasă sud-coreeană Park Geun-hye a promis joi "o nouă eră" în politica față de Coreea de Nord a Seulului, fondată pe o "securitate puternică și o diplomație bazată pe încredere", relatează AFP.

Președinta-aleasă sud-coreeană Park Geun-hye a promis joi „o nouă eră” în politica față de Coreea de Nord a Seulului, fondată pe o „securitate puternică și o diplomație bazată pe încredere”, relatează AFP.

„Lansarea rachetei cu rază lungă de acțiune de către Coreea de Nord arată gravitatea situației securității în care ne aflăm”, a declarat Park Geun-hye la o zi după ce a obținut victoria în alegerile prezidențiale împotriva liderului opoziției de centru-stânga Moon Jae-in.

„Voi respecta promisiunea pe care v-am făcut-o de a deschide o nouă eră în Peninsula coreeană, fondată pe o securitate puternică și o diplomație bazată pe încredere”, a adăugat ea, după ce a ținut un moment de reculegere la mormântul tatălui ei, dictatorul Park Chung-hee (1968-1979).

În cursul campaniei electorale, Park Geun-hye s-a distanțat de intransigența care a caracterizat politica față de Coreea de Nord a partidului conservator și președintelui în exercițiu Lee Myung-bak, care a suspendat ajutorul umanitar acordat Phenianului, ca măsură de represalii față de bombardarea unei insule sud-coreene în 2010.

Park Geun-hye a sugerat inclusiv o eventuală întâlnire cu tânărul lider nord-coreean Kim Jong-un, propulsat la conducerea regimului comunist după moartea tatălui său Kim Jong-il, în decembrie 2011.

Unii specialiști apreciază totuși că intențiile îi vor fi temperate atât de către veterani din cadrul familiei politice din care face parte, cât și de către voința afișată a Statelor Unite și aliaților lor de a sancționa Coreea de Nord în urma tirului unei rachete cu rază lungă de acțiune, la 12 decembrie, pe care îl consideră un test deghizat de rachetă balistică.

Cele două Corei se află în continuare, în mod teoretic, în război, în lipsa semnării unui tratat de pace după războiul din perioada 1950-1953.

Citește și