Prima pagină » Știri externe » Coreea de Sud l-a sancționat pe șeful spionajului de la Phenian. Seulul acuză „activități online ILEGALE”

Coreea de Sud l-a sancționat pe șeful spionajului de la Phenian. Seulul acuză „activități online ILEGALE”

Coreea de Sud l-a sancționat pe șeful spionajului de la Phenian. Seulul acuză „activități online ILEGALE”

Coreea de Sud l-a sancţionat pe şeful serviciului de informaţii nord-coreean pentru activităţi online ilegale, care au urmat lansării unei rachete de către Phenian la jumătatea lui decembrie, a anunţat miercuri, 27 decembrie, într-un comunicat, Ministerul de Externe de la Seul.

Ri Chang Ho, directorul Biroului general de recunoaştere, este acuzat de Seul că „a câştigat valute străine prin activităţi online ilegale şi furt de tehnologie”.

Seulul arată cu degetul spre programul nuclear al „Nordului”

Angajamentul său a contribuit „la generarea de venituri pentru regimul nord-coreean şi la procurarea de fonduri pentru activităţile sale nucleare şi legate de rachete”, precizează comunicatul.

Agenţia condusă de Ri Chang Ho este suspectată că supervizează grupurile de hacking Kimsuky, Lazarus şi Andariel, aflate deja sub sancţiuni din partea Coreei de Sud.

Pe lângă Ri, Seulul a mai sancţionat alţi şapte nord-coreeni, printre care fostul diplomat Yun Chol, pentru implicarea lor în comerţul cu izotopul de litiu-6, un metal folosit de sectorul nuclear şi supus sancţiunilor ONU.

Indivizii sancţionaţi nu pot efectua tranzacţii financiare şi valutare cu sud-coreenii fără autorizaţia Seulului, măsură considerată simbolică de analişti din cauza comerţului foarte limitat dintre cele două ţări.

Din octombrie 2022, Coreea de Sud a înscris pe lista sa neagră 83 de persoane şi 53 de entităţi, potrivit Ministerului său de Externe, ca răspuns la dezvoltarea programului ilegal de arme nucleare şi rachete al Coreei de Nord, care s-a accelerat sub actualul lider, Kim Jong Un.

Phenianul face miliarde din criptomonede

Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite şi-au intensificat în ultimele săptămâni cooperarea în domeniul apărării, în special pe probleme legate de securitatea cibernetică.

Cei trei aliaţi bănuiesc că Phenianul a câştigat anul trecut aproximativ 1,7 miliarde de dolari cu ajutorul criptomonedelor, care ar servi la finanţarea programului său ilegal de arme nucleare şi rachete.

Regimul comunist, vizat de mai multe sancţiuni americane, a lansat la jumătatea lui decembrie o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, potenţial capabilă să lovească Statele Unite.

Ulterior, Kim Jong Un a afirmat că nu va ezita să răspundă cu arme atomice dacă ţara sa va fi „provocată”.

Kim Jong Un, bilanț la sfârșit de an

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a dat startul uriaşei reuniuni anuale de sfârşit de an a Partidului Muncitorilor, a anunțat de presă KCNA.

Această reuniune a devenit o tribună privilegiată pentru liderul care, la închiderea acesteia la 1 ianuarie, în urmă cu aproape un an, a anunţat o „creştere exponenţială a arsenalului nuclear nord-coreean”.

Marţi, 26 decembrie, la deschiderea acestei noi ediţii, el a estimat că „2023 a fost un an de mari cotituri şi mari schimbări”, în special în ceea ce priveşte capacităţile militare.

Anul a fost marcat pentru Phenian prin lansarea primului satelit spion al ţării, testarea celei mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM) de până acum, Hwasong-18, şi înscrierea în Constituţie a statutului său de putere nucleară.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și