Republic of Korea Air Force (ROKAF) a anunțat că a fost nevoită să scoată definitiv din serviciu un avion multirol F-35A.
Un incident rar a cauzat scoaterea din uz a aparatului. Motorul avionului a „aspirat” un vultur, transmite flightglobal.com. Aeronava a aterizat pe burtă în urma incidentului, deoarece trenul de aterizare nu a mai funcționat. Din fericire, pilotul a scăpat nevătămat.
După ce a analizat avariile împreună cu specialiști de la Lockheed Martin, ROKAF a ajuns la concluzia că aeronava nu mai poate fi reparată la costuri acceptabile. În urma incidentului, peste 300 de componente au fost avariate sau distruse. Printre acestea se numără elemente de fuzelaj, structură, dar și motorul Pratt & Whitney F135.
Citește și: VIDEO | Momentul înfricoșător când o pasăre lovește parbrizul unui avion care aterizează, surprins
Potrivit unor informații, reparațiile ar fi costat ROKAF 101 milioane de dolari. F-35A este versiunea convențională a avionului produs de Lockheed Martin, care costă acum aproximativ 80 de milioane de dolari unitatea.
Mai există F-35B (cu decolare verticală) și F-35C (care operează pe portavioane).
Avionul avariat ar putea fi folosit în continuare pentru instruirea tehnicienilor care se ocupă cu întreținerea și repararea flotei de 39 de avioane F-35 a statului asiatic.
În septembrie, guvernul SUA a dat undă verde pentru vânzarea a încă 25 de unități F-35A către Coreea de Sud.
România se va alătura și ea clubului select al țărilor care operează F-35. Țara noastră va cumpăra 32 de unități, iar valoarea contractului este de 6,5 milioane de dolari.
Păsările pot produce avarii seriase avioanelor comerciale și militare. De exemplu, în 1960, un avion de pasageri Lockheed L-188 Electra s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe Logan International Airport din Boston, după ce a lovit păsări. Dintre cele 72 de persoane aflate la bord, 62 au murit.
Sursa foto: Profimedia Images