Coreea de Sud și Coreea de Nord au reluat contactele, după epurarea din interiorul regimului stalinist
Cele două Corei și-au reluat contactele joi, pentru prima dată după execuția unchiului liderului nord-coreean Kim Jong-un și epurarea anturajului acestuia, acțiuni care alimentează îngrijorări cu privire la instabilitatea regimului stalinist, relatează AFP.
O delegație sud-coreeană a trecut frontiera către zona industrială Kaesong, redeschisă în septembrie după ce a fost închisă timp de cinci luni de către Phenian, în contextul unor tensiuni puternice în peninsulă.
„Vom examina respectarea angajamentelor asumate și vom discuta despre dezvoltarea complexului”, a declarat pentru presă șeful delegației, Kim Ki-woong.
Ulterior, o delegație străină alcătuită din miniștri din state membre G20 și reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) urmează să efectueze o vizită în parcul industrial de la Kaesong, pentru care Coreea de Sud caută investitori alții decât coreeni, în speranța că prezența lor va descuraja Coreea de Nord să-i mai ia ostatici în viitor.
În urmă cu câteva zile, regimul nord-coreean l-a arestat, judecat și executat pe unchiul lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, care l-a ajutat pe nepotul său să facă primii pași la conducerea țării.
De asemenea, fostul jucător american de baschet Dennis Rodman, care a efectuat deja două vizite în Coreea de Nord anul acesta, pentru a se întâlni cu Kim Jong-un, „prietenul (său) pe viață”, urmează să revină în această țară în perioada 19-23 decembrie, au dezvăluit săptămâna aceasta sponsorii săi.
Fostul jucător de la Chicago Bulls urmează să organizeze un turneu amical între o echipă nord-coreeană și foști jucători NBA, pe 8 ianuarie, cu ocazia zilei de naștere a lui Kim Jong-un.
„Corea de Nord transmite mesajul că execuția (lui Jang Song-thaek) nu va perturba nici relațiile sale internaționale și nici relațiile cu Seulul”, apreciază Yang Moo-jin, un profesor de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene de la Seul.