RĂZBOI Israel-Hamas: Un coridor maritim urmează să fie deschis, în acest weekend, pentru transportul ajutoarelor umanitare din Cipru către Gaza

Publicat: 09 03. 2024, 11:01
Actualizat: 09 03. 2024, 15:28
Sursa foto: Profimedia
Actualizări
15:27

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron şi-a exprimat opoziţia faţă de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru a forma acolo soldaţi, într-un interviu pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung publicat sâmbătă, informează AFP. Întrebat dacă, în opinia sa, este un lucru inteligent ca în situaţia actuală să se excludă orice trimitere de soldaţi occidentali în Ucraina, Cameron a răspuns publicaţiei germane: "Misiunile de formare sunt mai bine executate în afara ţării. În Marea Britanie, noi am format 60.000 de soldaţi ucraineni". "Ar trebui să evităm să creăm ţinte evidente pentru Putin", a spus David Cameron, potrivit declaraţiilor sale traduse în germană de cotidianul citat. Pe 26 februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron a suscitat o intensă polemică după ce a afirmat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă în viitor. Guvernul britanic a reacţionat o zi mai târziu, precizând că "un mic număr" de persoane trimise de Regatul Unit se aflau deja în Ucraina "pentru a susţine forţele armate ucrainene, în special în termeni de formare medicală". "Nu prevedem desfăşurarea (de soldaţi britanici în Ucraina) la o scară mai mare", a continuat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak.

14:01

Războiul din Gaza a distrus „orice sentiment de umanitate împărtăşită”, deplânge preşedinta CICR

Războiul din Gaza a distrus „orice sentiment de umanitate împărtăşită”, a deplâns sâmbătă preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), cerând încetarea ostilităţilor, eliberarea ostaticilor şi acces la deţinuţii palestinieni, informează AFP.

După cinci luni de război între Israel şi Hamas, „situaţia din Fâşia Gaza se degradează de la oră la oră. Nu există niciun loc unde să te poţi duce. Numărul de morţi în rândul civililor şi detenţia ostaticilor sunt şocante şi inacceptabile”, a declarat preşedinta CICR, Mirjana Spoljaric, într-un comunicat.

„Acest război brutal a distrus orice sentiment de umanitate împărtăşită”, a adăugat ea.

În faţa acestor „suferinţe profunde”, CICR a lansat trei apeluri urgente. Organizaţia cu sediul la Geneva cere „o încetare a ostilităţilor”, pentru a facilita munca lucrătorilor umanitari.

13:17

Preşedintele Erdogan afirmă că Turcia îi ''susţine în mod ferm'' pe liderii Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă, în timpul unui discurs la Istanbul, că Turcia „îi susţine în mod ferm” pe liderii Hamas, informează AFP.

„Nimeni nu ne poate face să calificăm Hamas drept organizaţie teroristă. Turcia este ţara care discută deschis despre tot cu liderii Hamas, pe care îi susţine în mod ferm”, a declarat şeful statului turc, conform Agerpres.

Hamas este considerată o mişcare teroristă de SUA şi Uniunea Europeană.

Apărător fervent al cauzei palestiniene, preşedintele turc Erdogan este unul dintre cei mai virulenţi critici ai Israelului de la începutul războiului în Gaza, lansat ca represalii pentru atacul sângeros întreprins pe 7 octombrie pe teritoriul israelian de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, atac ce a dus la moartea a cel puţin 1.160 de persoane, potrivit unui bilanţ al AFP realizat pe baza unor date oficiale israeliene.

10:54

ONU: Aşezările israeliene din teritoriile palestiniene,''o crimă de război''

Înfiinţarea şi extinderea coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate constituie „o crimă de război” şi „riscă să elimine orice posibilitate practică de a înfiinţa un stat palestinian viabil”, a avertizat vineri ONU, transmite sâmbătă AFP.

Înfiinţarea şi extinderea continuă a aşezărilor „echivalează cu transferul de către Israel a propriei populaţii civile către teritoriile pe care le ocupă” şi „astfel de transferuri constituie o crimă de război”, denunţă un raport al Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului.

„Astfel de transferuri constituie o crimă de război care poate să angajeze răspunderea penală individuală a celor implicaţi”, subliniază documentul ce acoperă perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023, conform Agerpres.

În reacţia sa, reprezentanţa permanentă a Israelului pe lângă ONU de la Geneva l-a acuzat pe Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului că ignoră victimele israeliene, dar nu a comentat acuzaţiile de fond.

Un coridor maritim urmează să fie deschis, în acest weekend, pentru transportul ajutoarelor umanitare din Cipru către Gaza

UE anunță deschiderea unui coridor maritim, în acest weekend, pentru transportul ajutoarelor umanitare din Cipru către Gaza, în cursa pentru a opri foametea care deja duce la pierderi de vieţi.

„Suntem acum foarte aproape de deschiderea coridorului, sperăm în această duminică. Şi sunt foarte bucuroasă să văd că o operaţiune pilot iniţială va fi lansată astăzi”, a declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula Von der Leyen, reporterilor, după ce a vizitat instalaţiile portuare din portul cipriot Larnaca, punctul de plecare pentru transporturile de ajutoare

O livrare pilot este de aşteptat să plece sâmbătă, cu o navă operată de un grup spaniol de căutare şi salvare, Open Arms, cu hrană oferită de organizaţia de caritate World Central Kitchen, conform The Guardian, citat de News.ro.

„Ne confruntăm cu o catastrofă umanitară”

„Astăzi ne confruntăm cu o catastrofă umanitară în Gaza şi suntem alături de civilii nevinovaţi din Palestina”, a spus Von der Leyen.

UE a spus că transporturile vor merge direct în Gaza, la 210 mile marine distanţă, dar nu a precizat unde vor ateriza sau descărca, sau cum vor fi distribuite alimentele de la punctul de sosire. De asemenea, nu era clar care este legătura dintre transporturile din weekend şi planul SUA, anunţat de preşedintele Joe Biden joi seară, de a construi un doc plutitor în largul ţărmului Fâşiei Gaza în următoarele câteva săptămâni pentru a primi transporturi de ajutoare din Cipru.

Von Der Leyen nu a menţionat planul SUA în declaraţiile sale de la Larnaca, iar preşedintele SUA nu a menţionat livrările planificate pentru acest weekend în discursul său privind starea Uniunii, rostit în Congres.

Vineri, SUA, UE şi alte ţări implicate în efort şi-au anunţat oficial sprijinul pentru coridorul de ajutor maritim, construit în jurul unei propuneri, Iniţiativa Amalthea, dezvoltată de Cipru din noiembrie, care descrie un mecanism pentru efectuarea de transporturi sigure către Gaza.

„Livrarea asistenţei umanitare direct către Gaza pe mare va fi complexă, iar naţiunile noastre vor continua să evalueze şi să ne ajusteze eforturile pentru a ne asigura că livrăm asistenţă cât mai eficient posibil”, se arată în declaraţia, semnată de Comisia Europeană, Germania, Grecia. , Italia, Ţările de Jos, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi SUA.

Declaraţia a menţionat planul pentru un dig plutitor, anunţat de Biden, dar nu a explicat cum va fi integrat cu eforturile altor membri ai grupului. În general , lucrătorii umanitari au sceptici în legătură cu soluţia SUA, subliniind că aceasta nu va fi operaţională timp de câteva săptămâni, o perioadă de timp foarte mare, având în vedere foametea cu care se confruntă populaîia din Gaza.. De asemenea, ei au remarcat că nu sunr rezolvate problemele de distribuţie şi securitate care în prezent împiedică livrarea ajutoarelor.

30.000 de palestinieni au murit în război, până acum

Detaliile despre transporturile iniţiale din weekend au fost ţinute secrete din motive de securitate.

„Înţeleg că transportul va merge direct în Gaza şi, desigur, ştim că acest lucru aduce o serie de provocări logistice la care am lucrat”, a declarat Balazs Ujvari, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Lucrătorii umanitari au spus că docul plutitor al SUA ar trebui să fie construit în largul oraşului Gaza şi în micul său port, dar nu a fost clar vineri dacă aceasta va fi destinaţia livrării pilot aşteptate de sâmbătă.

Planul cipriot Amalthea pentru un coridor de ajutor maritim atrage sprijin internaţional la cinci luni de la începutul războiului, după ce 30.000 de palestinieni au murit iar Gaza, în special nordul fâşiei de coastă, este cuprinsă de foamete.