Corina Crețu, COMISAR PENTRU POLITICI REGIONALE. Ce poate și ce nu poate face ea pentru România: 10 ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Publicat: 10/09/2014, 19:08
Actualizat: 20/03/2019, 17:55

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a anunțat, miercuri, la Bruxelles, atribuirea portofoliilor în Comisia pe care a fost ales să o formeze, după ce Popularii Europeni au câștigat alegerile europarlamentare din luna mai. După cum gândul a scris, citând surse de la Bruxelles, în ultima săptămână și jumătate, Corina Crețu, europarlamentar PSD, a primit, într-adevăr, Politicile Regionale. Într-o reacție publicată pe Facebook în timpul conferinței lui Juncker, Crețu s-a declarat pregătită pentru preluarea acestui portofoliu, despre care a scris că este „atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură țara noastră la Bruxelles”.

Săptămâna viitoare va fi una „de foc” pentru Comisia lui Juncker, comisarii urmând să treacă prin comisiile de specialitate ale Parlamentului European, care se va reuni la Strasbourg. Emoțiile nu sunt deloc puține, pentru că, dacă unul dintre comisari nu va trece testul Parlamentului, Juncker și țara care l-a propus va trebui să vină urgent cu o altă propunere. Altfel, un vot de respingere pentru un comisar duce la respingerea întregii Comisii Europene.

Ultima perioadă a negocierilor a fost presărată cu atât de multe scurgeri de informații în presă din partea echipei lui Juncker – o modalitate foarte bună de a testa ape nesigure și a pune presiune pe anumiți candidați sau state membre -, încât, spre final, unele organigrame nici nu mai treceau de contul de Twitter al jurnaliștilor.

După o luptă politică intensă la București, care a decredibilizat încă o dată felul în care România își gestionează rolul și atribuțiile în interiorul Uniunii Europene, ziua anunțului oficial – ce portofoliu primește România? – nu a mai stârnit aceleași emoții ca și speculațiile din ultimele săptămâni.

DRUMUL PÂNĂ ÎN BERLAYMONT* – BIOGRAFIA CORINEI CREȚU

Odată cu schimbarea gărzii în Uniunea Europeană, gândul vă propune o serie de întrebări și răspunsuri pe acest subiect:

LIVE TEXT: atribuirea portofoliilor în Comisia Juncker

UPDATE 16:30 Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, într-un comunicat remis gândul: „Desemnarea Corinei Crețu de către președintele Juncker în calitate de comisar european pentru politici regionale denotă, fără putință de tăgadă, apreciere și încredere în România ca stat membru al Uniunii Europene. Atribuirea reprezentantului țării noastre a acestui portofoliu, important atât ca și conținut cât și ca resurse alocate, constituie o recunoaștere a profilului și contribuției României în ceea ce privește politicile europene, promovarea valorilor comune, precum solidaritate, coeziune și a avansării construcției europene în ansamblu. Totodată, atribuirea acestui portofoliu relevant europarlamentarului român Corina Crețu semnalează o recunoaștere a activității politice substanțiale desfășurată în cadrul Parlamentului European și în conducerea acestuia”

UPDATE 16:10 Scrisoarea oficială a lui Jean-Claude Juncker către Corina Crețu poate fi accesată AICI: „Vreau ca noua Comisie să fie o echipă puternică și politică. Și vreau ca tu, cu experiența și cu abilitățile tale politice, să îți asumi pe deplin rolul în această echipă”.

În prima parte a scrisorii, Juncker își expune planul de reformă a felului în care funcționează Comisia: „mai ambițioasă pe subiecte mari, mai mică și mai modestă pe subiecte mici” și explică atribuțiile vicepreședinților Comisiei, cărora le este subordonată și Crețu.

Pe urmă, luxemburghezul îi explică Corinei Crețu cu ce comisari trebuie să colaboreze în activitatea sa în fruntea Politicilor Regionale: „Pentru inițiative care au nevoie de o decizie din partea Comisiei, vei colabora strâns, ca regulă, cu vicepreședintele pentru Locuri de muncă, Creștere, Investiții și Competitivitate” (Jyrki Katainen – Finlanda, n.red.).

Mai jos, principalele instrucțiuni pe care Corina Crețu le-a primit pentru mandatul său:

UPDATE 15:35 Într-un mesaj publicat pe Facebook, Dacian Cioloș, comisarul român al Agriculturii aflat la final de mandat, o felicită pe Corina Crețu pentru primirea unui „portofoliu cu greutate și importanță pentru Uniunea Europeană”:

UPDATE 15:25 Premierul Victor Ponta a susținut o scurtă conferință de presă la Palatul Victoria pe tema noii organigrame a Comisiei Europene, lăudându-l pe Jean-Claude Juncker pentru programul de reformă mult-așteptat de cetățenii europeni. Ulterior, Ponta a lansat un apel la adresa europarlamentarilor români: „Vreau să fac un apel public către toți europarlamentarii români, indiferent de familia politică, să considere că este vorba de comisarul României și să sprijine acest demers. În ultimele zece zile am văzut ceva destul de specific, o bătălie internă, important e că lucrurile s-au terminat cu bine până azi”.

Un alt apel lansat de premier s-a îndreptat către liderii ACL, Klaus Iohannis și Vasile Blaga: „Îmi exprim speranța că domnii președintți Blaga și Iohannis să retragă acea scrisoare, ar fi un gest de responsabilitate politică sau putem să fim altfel decât am fost până acum”.

Totodată, premierul a spus că a primit de mult confirmarea privind portofoliul alocat candidatului nominalizat de România: „Eu am avut confirmarea direct vinerea trecută, 11 zile, sâmbătă au început să apară reacțiile de la domnul președinte Băsescu, m-am temut în stilul românesc că se strică ceva, e essential să fim solidari pentru ceva ce e important în România”.

PLUS: Mesajul premierului Victor Ponta pentru fostul comisar european Dacian Cioloș.

UPDATE 13:58 La finalul conferinței sale de presă, Juncker a explicat că pune foarte mult preț pe principiul subsidiarității (deciziile să fie luate cât mai aproape de cei care sunt afectați de ele, adică cetățenii): Vreau ca toți comisarii să călătorească, să explice, să arate.

UPDATE 13:40 Juncker: „Statele membre au propus un comisar, ele nu obțin un portofoliu sau altul. În cazul în care am impresia că unui anumit comisar i s-ar potrivi mai bine un alt portofoliu, mă voi folosi de prerogativa de a schimba portofoliile între ele”.

UPDATE 13:35 Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Corina Crețu se declară pregătită să își asume responsabilitatea portofoliului Politicilor Regionale: „Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiții din Europa și mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură țara noastră la Bruxelles”:

UPDATE 13:35 Juncker subliniază că ministrul de Externe din Olanda, Frans Timmermans, va fi prim-vicepreședintele Comisiei, „mâna sa dreaptă, partea sa complementară”. Timmermans primește o prerogativă în premieră, până acum aparținând doar președintelui, aceea de a avea în subordine toate direcțiile generale.

UPDATE 13:30 Interesant de remarcat este că Juncker și-a împărțit colegiul comisarilor pe echipe de proiecte. Spre exemplu, Corina Crețu va face parte din toate echipele de proiecte, cu excepția politicii externe. Echipele, AICI și mai jos. Tematicile, în ordinea imaginilor:

Project Team: A New Boost for Jobs, Growth and Investment

Project Team: A Connected Digital Single Market

Project Team: A Resilient Energy Union with a Forward-Looking Climate Change Policy

Project Team: A Deeper and Fairer Economic and Monetary Union

First Vice-President, in charge of Better Regulation, Inter-institutional Relations, the Rule of Law, the Charter of Fundamental Rights

Vice-President for Budget and Human Resources

The High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy

UPDATE 13:22 Juncker își explică arhitectura colegiului comisarilor: „Am hotărât să am șapte vicepreședinți”.

UPDATE 13:20 „Mi-a fost foarte greu să am în comisie nouă comisare. Am început cu trei. Până joia trecută, încă a trebuit să mă lupt pentru a avea încă două doamne comisar. Știu că nu e un progres în ceea ce privește egalitatea de gen, dar măcar nu am făcut un pas înapoi. M-am ținut de cuvânt: trei din posturile de vicepreședinți sunt femei puternice”.

UPDATE 13:15 Juncker: „Sunt convins că avem o echipă câștigătoare. Chiar pot să bag mâna în foc pentru experiența și competența comisarilor. Echipa mea are nouă foști prim-miniștri sau viceprim-miniștri și șapte comisari”

UPDATE 13:10 Una dintre marile surprize ale noii organigrame este că Germania nu ia, contrar tuturor așteptărilor, portofoliul pentru Comerț, cel care va negocia TTIP, ci Economia Digitală. Acest portofoliu îi revine Ceciliei Malmstrom (Suedia). Kristalina Georgieva, actualul comisar al Bulgariei pentru Ajutor Umanitar, devine comisar pentru Buget și vicepreședinta CE.

UPDATE 13:05 Corina Crețu, comisar pentru Politici Regionale.

UPDATE 13:02 Iată organigrama oficială. Clic pentru a mări

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTULIZARE


*Sediul Comisiei Europene se află în clădirea Berlaymont, din Bruxelles

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer