Corlățean, pentru Gândul: Kievul a solicitat Comisei de la Veneția să se pronunțe în privința legalității referendumului din Crimeea

Corlățean, pentru Gândul: Kievul a solicitat Comisei de la Veneția să se pronunțe în privința legalității referendumului din Crimeea
Publicat: 11/03/2014, 10:25
Actualizat: 20/03/2019, 15:53

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a declarat, pentru gândul, la Kiev, că a fost informat astăzi de noii lideri ucraineni că au solicitat Comisei de la Veneția, prin intermediul Consiliul Europei, să emită o opinie privind caracterul legal al unui eventual referendum de secesiune în Crimeea.

„Autoritățile ucrainene m-au informat astăzi că au solicitat prin Consiliul Europei Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra acestui așa-zis referendum”, a declarat ministrul corespondentului gândul-Mediafax.

Informația i-a a fost confirmată astăzi ministrului Corlățean și de către secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, precum și de ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, țară care prezidează Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

„De altfel, în marja vizitei de la Kiev, am avut prilejul să discut cu secretarul general al Consiliului Europei și cu președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, cu ministrul de Externe austriac, care mi-au confirmat faptul că se va solicita Comisiei de la Veneția exprimarea foarte rapidă a unui punct de vedere, dat fiind că experții Comisiei de la Veneția beneficiază de o apreciere fără contestație la nivel european și au expertiza necesară să se pronunțe pe acest tip de exercițiu”, a povestit șeful diplomației române.

Întrebat ce fel de discuții a avut cu președintele interimar, Aleksandr Turcinov, Corlățean a precizat că există „o preocupare serioasă” la Kiev față de planurile de referenum în Crimeea, evitând însă să spună dacă există semnale la nivel diplomatic că pregătirile pentru acest referendum chiar au început.

„Poziția este foarte clară: este ilegal, este neconstituțional și nu are niciun fel de bază pentru a fi organizat. Probabil că acest așa-zis referendum va fi organizat chiar în condiții de improvizație”, a mai spus șeful diplomației române.

Atât la Kiev, cât și în comunitatea europeană și transatlantică, planul de referendum, a adăugat ministru, este „văzut și ca o provocare, care ar putea să genereze o reacție ceva mi largă în alte regiuni”.

„Este extrem de important faptul că există o poziție clară internațională de nerecunoaștere a legitimității, de afirmare a caracterului neconstituțional, deci în consecință de nerecunoaștere a unor eventuale concluzii în care ar spune ‘Crimeea ia o altă direcție, spre Moscova””, a punctat Corlățean, care susține că nu există nicio ambiguitate în acest sens în Constituția Ucrainei, care acordă dreptul Crimeii să organizeze referendumuri, însă nu menționează explicit dacă regiunea autonomă are autoritate și în chestiuni care țin de teritoriul național.

„Opinia este larg împărtășită că nu există un fundament constituțional pentru organizarea legitimă a unui astfel de referendum”, a mai punctat ministrul Titus Corlățean, în interviul acordat corespondentului gândul-Mediafax, la finalul vizitei oficiale la Kiev.

Se așteaptă ca pronunțarea Comisiei de la Veneția să vină în zilele următoare, înaintea referendumului din Crimeea, anunțat pe 16 martie.

Peninsula ucraineană Crimeea este controlată de la sfârșitul lui februarie de forțe ruse care și-au consolidat zi după zi poziția.

Parlamentul prorus al Crimeei a prevăzut organizarea la 16 martie a unui referendum, considerat ilegal de către Kiev, privind o alipire a peninsulei la Rusia.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Doi soți au cumpărat o casă veche în Franța și au făcut o descoperire uluitoare...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Tsunami în România? Declarații neașteptate ale seismologilor
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Pentru prima oară în ultimii 130 de ani, Muntele Fuji nu are zăpadă