Prima pagină » Știri externe » Corlățean: „Susținem respingerea oricăror argumente arbitrarii sau discriminatorii legat de Schengen”

Corlățean: „Susținem respingerea oricăror argumente arbitrarii sau discriminatorii legat de Schengen”

Corlățean:
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, luni, că aderarea la Schengen este un obiectiv legitim pentru România, iar MAE va susține respectarea meritelor deja confirmate și respingerea oricăror "argumente arbitrarii sau discriminatorii".

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, luni, că aderarea la Schengen este un obiectiv legitim pentru România, iar MAE va susține respectarea meritelor deja confirmate și respingerea oricăror „argumente arbitrarii sau discriminatorii”.

„În ceea ce privește obiectivul legitim al aderării la spațiul Schengen, vom continua dialogul strâns cu partenerii europeni. Susținem necesară respectarea meritelor deja confirmate și adoptarea unei decizii politice firești, care să respingă ca nefondate orice argumente arbitrarii sau discriminatorii”, a afirmat ministrul Corlățean, în discursul de la deschiderea Reuniunii anuale a diplomației.

De asemenea, el a subliniat că în privința Mecanismului de Cooperare și Verificare a fost transmis un mesaj clar, după publicarea de Comisia Europeană a raportului din 18 iulie, privind „determinarea autorităților române de a acționa pentru realizarea obiectivelor MCV”.

„Am transmis angajamentul nostru deplin pentru îndeplinirea acestora și pentru respectarea tuturor recomandărilor formulate de Comisie în raport. În perioada următoare, vom continua demersurile politice și diplomatice care să promoveze de o manieră obiectivă, subliniez obiectivă, progresele realizate de România în domeniul justiției și al combaterii corupției, atât în raport cu Comisia, cât și cu ansamblul partenerilor noștri europeni”, a spus șeful diplomației.

De asemenea, el a ținut să sublinieze că a primit, cu ocazia Reuniunii diplomației, mesaje de felicitare din partea miniștrilor de externe ai Franței și Germaniei, precum și a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Catherine Ashton.

Pe de altă parte, Corlățean a menționat că pentru România este „decisivă” perioada de până la sfârșitul acestui an în privința negocierii cadrului financiar multianual 2014-2020 al UE.

„Obiectivul general al României este reconfirmarea poziției de beneficiar net. Credem că o finanțare consistentă pentru coeziune și politica agricolă comună reprezintă de fapt o investiție în viitor, iar productivitatea și creșterea economică a UE nu pot fi concepute în absența solidarității. Vom continua să jucăm un rol activ în alianța Grupului statelor membre prietene ale coeziunii”, a spus ministrul.

El a arătat și că, în privința consolidării Uniunii Economice și Monetare, România se raportează la aceste teme „prin prisma obiectivului nostru de aderare la zona Euro și vom continua să susținem coordonarea între UE-17 și UE-27”.

„Este convingerea noastră că este esențial ca Uniunea să-și mențină coeziunea și să continue să acționeze în formatul UE 27 pentru a recâștiga încrederea în proiectul european. Toate statele membre trebuie să participe la stabilirea priorităților acțiunii UE în acest domeniu, având în vedere interdependența economiilor noastre. În acest sens, ar fi necesar ca măsurile în domeniul economic și monetar să urmărească o dezvoltare economică echitabilă și creșterea economică în toate statele membre”, a argumentat Corlățean.

Potrivit acestuia, un alt obiectiv prioritar al României în relația cu spațiul UE rămâne „deplina circulație a forței de muncă”.

El a salutat deciziile luate recent de Italia, Irlanda, Norvegia și Franța privind liberalizarea pieței muncii pentru români și a arătat că se vor face eforturi și demersuri în statele membre care mențin încă restricții parțiale sau totale: Austria, Belgia, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda și Spania, care a reintrodus un moratoriu până la sfârșitul acestui an.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 3-6 septembrie 2012, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, și la sediul MAE, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR).

La ediția din acest an vor participa trei invitați speciali: Lamberto Zannier, secretarul general OSCE, Grigol Vashadze, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, și Oleg Efrim, ministrul justiției din Republica Moldova.

Printre cei prezenți la deschiderea Reuniunii au mai fost premierul Victor Ponta, președinții Camerelor, șeful SIE, Teodor Meleșcanu, consilierul prezidențial Iulian Chifu, fostul președinte Emil Constantinescu, ambasadorii SUA, Marii Britanii, Turciei, precum și alți reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București.

Citește și