Pandemia de coronavirus a declanşat cea mai drastică pierdere lunară de locuri de muncă din SUA de la Marea Depresiune din 1982, au arătat vineri datele guvernului federal, în timp ce statele Michigan şi California se pregătesc să cheme oamenii la muncă după oprirea producţiei.
Datele Departamentului Muncii pentru luna aprilie au arătat o creştere a şomajului de 14,7% – în creştere de la 3,5% în februarie – care demonstrează viteza colapsului economic al SUA după ce politicile de şedere la domiciliu au fost impuse în mare parte a ţării pentru a reduce răspândirea agentului patogen, potrivit Reuters.
Dar lucrurile s-ar putea înrâutăţi. Consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, a declarat că rata şomajului a ajunge până la aproximativ 20% în această lună.
Criza economică a pus un sentiment de urgenţă în eforturile statelor americane pentru a-şi pune economiile în mişcare din nou, chiar dacă ratele de infectare şi decesele continuă să crească în unele părţi ale ţării.
Cel puţin 40 din cele 50 de state americane iau măsuri pentru ridicarea restricţiilor care au afectat toate întreprinderile esenţiale.
Două centre ale industriei prelucrătoare, Michigan şi California, au prezentat joi planurile de a permite companiilor să înceapă redeschiderea activităţii în următoarele zile.
Experţii în sănătate publică au avertizat că redeschiderea prematură a fabricilor riscă să alimenteze noi focare. De asemenea, aceştia au suscitat îngrijorarea că o amertecătură de la stat la stat a diferitelor politici confundă publicul şi subminează eforturile de distanţare socială.
„Dacă facem o greşeală şi reacţionăm prea repede, situaţia doar se va înrăutăţi”, a spus guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, într-o conferinţă de presă. „Avem oameni care mor”, a adăugat acesta.
Virusul a ucis aproape 76.000 de american si s-au înregistrat peste 1,26 milioane de cazuri confirmate, potrivit unui raport al agenţiei Reuters.
20,5 milioane de locuri de muncă din SUA s-au pierdut în aprilie – cea mai mare pierdere de la Marea Depresiune din urmă cu 90 de ani – şi rata şomajului a depăşit recordul de 10,8% înregistrat după cel de-al Doilea Război Mondial, în 10 noiembrie 1982, a anunţat guvernul federal.