Comisia Europeană le va recomanda statelor membre ale Uniunii Europene să înceapă să își deschidă granițele pentru cetățenii din afara Blocului comunitar începând cu data de 1 iulie, a declarat miercuri Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor de circulație impuse de către statele membre pentru limitarea răspândirii COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus, vor fi luate în mod independent de către fiecare țară în parte, dar Josep Borrell a declarat că autoritățile de la Bruxelles recomandă „o ridicare parțială și treptată” a restricțiilor, după cum informează France24.
Între timp, statele membre ale Uniunii Europene au început să elimine treptat unele dintre restricțiile impuse cetățenilor pentru limitarea efectelor pandemiei, iar la nivelul UE există un consens informal cu privire la reluarea liberei circulații începând cu data de 15 iunie.
Weekendul acesta, miniștrii de Interne din cele 27 de state membre ale Blocului comunitar au fost de acord să lucreze în mod coordonat pentru revenirea la libera circulație în interiorul Uniunii.
Cu toate acestea, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat săptămâna trecută că nu toate țările membre ale Uniunii Europene au fost de acord cu criteriile referitoare la redeschiderea granițelor, în condițiile în care unele țări își doresc o redeschidere mai rapidă a frontierelor decât altele.
Grecia, spre exemplu, care are o economie puternic dependentă de turism, a anunțat deja că va permite din nou zborurile internaționale din și spre anumite state, printre care se numără și țări din afara Uniunii Europene, precum Australia, China sau Coreea de Sud. Decizia Atenei va intra în vigoare de luni, 15 iunie.
Pe de altă parte, Bulgaria a decis extinderea stării de alertă din cauza pandemiei de COVID-19 până la finalul lunii iunie, după ce autoritățile au constatat o creștere a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus.