CORONAVIRUS. Continuă izolarea pentru peste un miliard de oameni. India prelungește starea de urgență
India a anunțat marți că extinde până pe 3 martie restricțiile de circulație impuse celor 1,3 miliarde de locuitori ai săi, în contextul în care numărul de cazuri confirmate de COVID-19 a depășit 10.000.
Premierul Narendra Modi, în cadrul unui discurs televizat, a declarat că provocarea actuală este aceea de a opri transmiterea virusului în alte regiuni ale țării, potrivit Reuters. El a spus, însă, că unele dintre restricții ar putea fi eliminate sau măcar relaxate săptămâna viitoare, în special în zonele mai puțin afectate.
Premierul a anunțat că ultimele informații deținute de Guvern arată că numărul persoanelor infectate a ajuns la 10.363, printre care și 339 de decese.
„Până pe 3 mai, fiecare indian va trebui să stea în izolare. Le cer tuturor indienilor să ne ajute să oprim transmiterea coronavirusului în alte zone”, a spus Modi.
Cu toate că numerele sunt mici comparate cu state occidentale precum SUA, Italia și Spania, experții în sănătate avertizează că statisticile din India ar putea fi eronate, din cauza numărului mic de teste efectuate. Astfel, specialiștii susțin că numărul real al cazurilor ar putea fi mult mai mare.
„Națiunea noastră a avut mari beneficii de pe urma distanțării sociale și a izolării. Dacă analizăm doar din punct de vedere economic, da, pare scumpă (izolarea, n. red.), a trebuit să plătim un preț enorm, dar raportat la viețile indienilor, nu există grad de comparație”, a mai spus Modi.
Cu toate acestea, Narendra Modi nu a prezentat un plan prin care să vină în ajutorul milioanelor de indieni care și-au pierdut locurile de muncă din cauza restricțiilor. În ultimele trei săptămâni, ca urmare a restricțiilor impuse până acum, un număr mare de zilieri și-au pierdut locurile de muncă, iar familiile cele mai sărace trebuie să depună eforturi uriașe pentru a-și asigura hrana.
Banca Modială a avertizat recent că, din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19, creșterea economică a Indiei ar urma să înregistreze cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.