CORONAVIRUS. De ce nu se mai găsesc măști de protecție în magazinele și farmaciile din Italia după plafonarea prețurilor
Autoritățile italiene fac eforturi pentru a limita apariția speculei pe piața măștilor de protecție, în contextul în care o decizie a Guvernului de la Roma privind plafonarea prețurilor acestor produse a dus la dispariția acestora din multe magazine și farmacii din Italia.
Pe 26 aprilie, oficialul guvernamental Domenico Arcuri a anunțat că Executivul a decis să stabilească un preț maxim de 0,5 euro, fără taxe, pentru măștile chirurgicale, informează site-ul agenției de presă DPA.
Însă începând de atunci, a devenit aproape imposibil pentru italieni să găsească măști de protecție la acel preț. Mai mult, unii retaileri, care au cumpărat aceste produse cu costuri mai ridicate, au refuzat să le vândă la prețul stabilit de către autorități, de teamă să nu înregistreze pierderi din această cauză.
Pe 2 mai, Domenico Arcuri a anunțat că Guvernul a încheiat acorduri cu diverse lanțuri de supermarketuri și de farmacii, oferindu-le acestora compensații penntru eventualele pierderi pe care le-ar putea suferi.
Farmaciștii italieni, nemulțumiți de decizia Guvernului
Cu toate acestea, decizia Executivului nu a dus la vreo schimbare notabilă în ceea ce privește disponibilitatea măștilor de protecție la nivel național. Farmaciile din capitala Roma au primit cantități limitate de măști chirurgicale la 0,5 euro, iar stocurile s-au epuizat într-un timp foarte scurt, după cum a declarat marți Marco Cossolo de la Federfarma, asociația profesională a farmaciștilor din Italia.
Acesta a mai adăugat că farmaciile din alte orașe mari din țară, precum Milano sau Torino, nu au primit deloc astfel de măști de protecție la preț plafonat.
„Farmaciștii sunt dispuși să vândă aceste produse, dar cantitățile mari care ne-au fost promise (…) nu au mai ajuns, din păcate. Ne aflăm în aceeași situație ca la început în această privință”, a declarat Cossolo, prin intermediul unui comunicat de presă.
Domenico Arcuri a fost criticat pentru încercarea sa de a reglementa prețurile pieței.
Lipsa măștilor de protecție este cu atât mai problematică cu cât Italia este una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de COVID-19, înregistrând peste 30.000 de decese din cauza coronavirusului.