Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a suspendat marți finanțarea acordată de țara sa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), decizie criticată de politicieni și de societatea civilă.
După ce Administrația sa a fost criticată în repetate rânduri pentru măsurile luate pentru combaterea epidemiei de COVID-19 în Statele Unite, cea mai gravă epidemie care a lovit țara în ultima sută de ani, Donald Trump a devenit din ce în ce mai ostil față de OMS, notează Reuters.
El a acuzat instituția că a promovat „dezinformarea” chineză cu privire la virus, fapt care ar fi dus la apariția acestei pandemii.
„OMS a eșuat în privința obligației sale de bază și trebuie să fie trasă la răspundere”, a declarat marți Trump, într-o conferință la Casa Albă.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a declarat că aceasta nu este o perioadă potrivită pentru a reduce resursele financiare ale OMS.
„În aceste vremuri este nevoie de unitate și este nevoie ca membrii comunității internaționale să dea dovadă de solidaritate și să stopeze acest virus și consecințele acestuia”, a spus el în cadrul unui comunicat de presă.
Statele Unite sunt principalul donator al OMS, contribuind cu peste 400 de milioane de dolari în 2019, aproximativ 15% din bugetul organizației pe anul trecut.
La rândul său, premierul australian Scott Morrison a declarat că este de acord cu criticile aduse de Donald Trump OMS, în special în legătură cu sprijinul organizației privind redeschiderea piețelor de animale vii din China, piețe de unde a izbucnit pandemia de COVID-19.
Cu toate acestea, Morrison a ținut să precizeze că OMS este o organizație extrem de importantă în lupta împotriva pandemiei.
Organizația non-guveramentală Protect Our Care a declarat că decizia lui Trump de a opri finanțarea pentru OMS reprezintă „o încercare clară a președintelui de a distrage atenția de la faptul că a ignorat magnitudinea acestei crize și de la incapacitatea Administrației sale de a pregăti SUA pentru această criză”.
Asociația Medicală Americană, cea mai mare organizație profesională a personalului medical din Statele Unite, a descris decizia lui Trump ca fiind „periculoasă”.
Statele Unite sunt țara cel mai puternic afectată de pandemia de COVID-19. Doar marți au fost înregistrate peste 2.200 de decese din cauza acestei boli, numărul total al victimelor apropiindu-se în prezent de 26.000.