CORONAVIRUS. Expert american: Nu vă bazați pe apariția unui vaccin împotriva COVID-19
Geneticianul american William Haseltine, cercetător în domeniul cancerului și al HIV/SIDA, a declarat că oamenii nu ar trebui să se bazeze pe descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19 în următoarea perioadă și că cea mai bună soluție pentru controlarea pandemiei este monitorizarea atentă a noilor cazuri de infectare și adoptarea unor măsuri stricte de izolare a populației atunci când apar noi focare.
El a spus că nu s-ar baza pe apariția unui vaccin în viitorul apropiat și le recomandă oamenilor să folosească măști de protecție, să se spele pe mâini cât mai des, să igienizeze suprafețele cât mai des și să păstreze distanța față de celelalte persoane, informează The Guardian.
Declarația specialistului vine în contextul în care numărul de infectări la nivel mondial a depășit cinci milioane, după o creștere rapidă a cazurilor în America Latină, inclusiv Brazilia, care a anunțat 20.000 de noi cazuri în 24 de ore.
„Nu îi ascultați pe politicienii care vă spun că vom avea un vaccin atunci când au loc alegeri. Poate îl vom avea (…) dar de fiecare dată când oamenii de știință au încercat să facă un vaccin pentru SARS sau MERS nu a fost eficient”, a declarat specialistul.
El a mai spus că Statele Unite și alte țări nu au făcut suficient pentru „a izola forțat” persoanele expuse la noul tip de coronavirus, dar a declarat că apreciază eforturile făcute de China, Coreea de Sud și de Taiwan pentru a limita răspândirea acestei boli.
Haseltine a adăugat că Statele Unite, Rusia și Brazilia, care se află pe primele trei locuri în privința numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, au luat cele mai puține și ineficiente măsuri pentru limitarea pandemiei.
Brazilia, creștere-record a numărului de cazuri
În timp ce numărul infectărilor a depășit joi pragul de cinci milioane la nivel mondial, Brazilia a raportat 19.951 de noi cazuri, potrivit Ministerului Sănătății de la Brasilia, astfel că numărul total de cazuri se ridică acum la 291.579 în această țară. Dacă situația va evolua în aceeași direcție, Brazilia ar urma să depășească numărul de cazuri înregistrate în Rusia (308.705).
Ministerul brazilian al Sănătății a prezentat noi recomandări privind utilizarea medicamentelor împotriva malariei pentru tratarea cazurilor moderate de COVID-19, un tratament promovat de președintele Jair Bolsonaro, în pofida avertismentelor experților privind posibilele efecte secundare grave ale acestor substanțe.
Noile recomandări prevăd utilizarea clorochinei și a hidroxiclorochinei împreună cu azitromicina atunci când apar primele simptome. Pacienții și membrii familiilor acestora vor trebui să semneze un document prin care le sunt aduse la cunoștință potențialele efecte adverse ale acestui tratament.