CORONAVIRUS. Experții avertizează: Este nevoie de extinderea capacității de testare înainte de relaxarea restricțiilor

Publicat: 22 04. 2020, 16:51
CORONAVIRUS. Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ

Pe măsură ce mai multe state americane încep să își facă planuri pentru relaxarea restricțiilor, pe fondul pandemiei de COVID-19, un grup de specialiști în sănătate publică din SUA avertizează că este nevoie de extinderea capacității de testare înainte ca astfel de măsuri să fie adoptate.

Regiunile Statelor Unite se află în faze diferite ale epidemiei, statul New York fiind primul afectat, în timp ce altele abia acum încep să simtă impactul bolii. Dr. Caroline Buckee, profesor asociat la Harvard, spune că situația de la stat la stat este importantă și trebuie să fie luată în considerare atunci când se decide relaxarea unor restricții, potrivit CNN.

Ea a adăugat că lipsa unei capacități crescute de testare este o problemă majoră, întrucât boala se răspândește rapid. Astfel, pentru fiecare persoană care este testată, în aceeași comunitate există persoane care fie sunt asimptomatice, fie au simptome minore, iar „acelea sunt persoanele care răspândesc boala”, spune Buckee.

Dr. Eric Rubin, editor la New England Journal of Medicine, spune că este foarte important ca oamenii de știință să înțeleagă dacă pacienții declarați vindecați mai pot răspândi sau nu boala.

„Avem nevoie de date epidemiologice care să ne spună dacă persoanele care au ieșit din spital mai pot transmite sau nu boala”, spune Rubin.

În acest context, dr. Buckee mai spune că, în lipsa acestor informații, o eventuală relaxare prea timpurie a restricțiilor ar putea duce la apariția unui al doilea val de îmbolnăviri.

„În acest moment nu avem estimări credibile despre evoluția epidemiei în diferite locuri. Deci, discuțiile privind relaxarea regulilor de distanțare socială, care par să aibă efect, trebuie să se bazeze pe capacitatea noastră de a testa populația pentru a ști în ce punct ne aflăm”, spune ea.

De la începutul pandemiei de Covid-19, în SUA au murit 44.845 de oameni. De asemenea, marți s-a depășit pragul de 800.000 de cazuri înregistrate oficial, cu aproape 40.000 mai multe infecții decât luni.