CORONAVIRUS în ITALIA | Doctor din Peninsulă, despre măsurile de prevenție: Noi am trecut prin trei faze și ne-a costat foarte mult! / Izolarea e ca o închisoare

Publicat: 25 03. 2020, 11:35
Actualizat: 25 03. 2020, 11:38
CORONAVIRUS. Numărul deceselor se apropie de 25.000, în Italia (FOTO - Arhivă: Profimedia Images)

Jurnalistul Jen Kirky a vorbit cu mai mulți italieni despre modul în care a fost gestionată criza provocată de coronavirus în Peninsulă, dar și despre cum s-au adaptat la noile măsuri impuse de guvern, cu precădere la cele care au impus izolarea cetățenilor după ce întreaga țară a devenit o zonă roșie – „E ca o închisoare!”. 

Acesta publicat răspunsurile intalienilor intervievați pe vox.com.

Cum s-au adaptat italienii la noul stil de viață impus de măsurile de restricție

„Fiecare oraș este un oraș fantomă”

Antonino Di Franco, un cardiolog în vârstă de 34 de ani din apropiere de Palermo, Sicilia, susține că un coleg a descris Italia ca trecând prin trei faze. „Faza 1: Nu vă faceți griji; Faza 2: Îngrijorați-vă; Faza 3: Stați acasă”.

„Italia a plătit deja un preț foarte ridicat pentru parcurgerea celor 3 faze”, susține acesta.

Faza „Nu vă faceți griji” s-a încheiat poate mai devreme în nordul Italiei, unde a izbucnit pentru prima dată focarul. Provincia Lombardiei a fost copleșită. Deși este una dintre cele mai bogate regiuni din Italia, cu un sistem de sănătate foarte puternic, situația a devenit catastrofală, deoarece tot mai multe persoane au avut nevoie tratament și spitalizare, multe fiind în stare gravă.

„Este un oraș fantomă. Fiecare oraș este un oraș fantomă”, a declarat  Ylenia Stanzione, o însoțitoare de zbor în vârstă de 38 de ani din Gallarate, din apropierea aeroportului din Milano.

„Toată ziua auzi ambulanțele”

Andrea este un bancher în vârstă de 28 de ani din Bergamo, un oraș din regiunea Lombardia care se află în centrul focarului de coronavirus din regiune și din toată Italia.

„Îi vezi pe acești oameni cu halate albă de protecție și cu toate măștile, mănușile și orice. Zici că e un film”, a spus Andrea.

„Dar asta se întâmplă în realitate ”, a adăugat bancherul. „I se poate întâmpla vecinului meu. I se poate întâmpla oricui. Pentru că auzi ambulanțele toată ziua”, a mai povesti acesta.

În sudul Italiei, focarul nu este la fel de intens. Însă medicii precum Antonino Di Franco își fac griji că coronavirusul va ajunge și acolo, pentru că mii de oameni au încercat să fugă spre sud atunci când au fost introduse restricțiile din nord, fie pentru a se întoarce acasă, fie pentru a fi prinși acolo.

Măsurile date la nivel național au egalizat totul și au reunit țara pentru un scop comun, deși nu a putut anula realitatea că oamenii din nord se urcaseră deja în trenuri spre noi destinații.

„Toată lumea se află în aceeași situație acum”, a declarat Maria Morando, o studentă absolventă de 23 de ani din Cremona, în Lombardia.

„Nu a fost prea ciudat, deoarece toată lumea încearcă să normalizeze situația și să se adapteze”, a mai explicat aceasta.

Ajustarea înseamnă a învăța să trăiești aproape în întregime în interior, în casă, pentru majoritatea oamenilor.

„Este ciudat; este, de asemenea, un pic trist, pentru că este primăvară, știi ”, a spus Maria Morando. „

Chiar și rutinele normale s-au redimensionat. Antotnino Di Franco, din Palermo, merge încă la muncă și vede pacienți, dar tot personalul din biroul său poartă echipament de protecție. În mod normal, își saluta pacienții strângându-și mâinile, dar nu mai poate face asta acum.

„Poate părea o prostie, dar de fapt este o schimbare destul de mare în comportamentul și obiceiurile noastre”, a spus el.

Courtney, o profesoară de 44 de ani de la o școală internațională din Roma, le predă elevilor de la distanță. Fiica ei în vârstă de 4 ani este, de asemenea, acasă, deoarece creșele sunt închise.

„Este ca un deșert”

„Am încercat foarte mult să menținem lucrurile normale, dar încă resimțim noutatea situației”, a declarat Courtney.

„Este ca un deșert. Nu este nimeni. Este cam ciudat. Nu am văzut niciodată Milano așa”, a continuat aceasta.

„Este ca acele tipuri de filme, când există un virus sau o infecție de un fel”, a adăugat el.

Uneori se poate simți apăsător – „ca o închisoare”, a mai povestit cineva.

Benedetta Norelli, o tânără de 24 de ani care locuiește în provincia Salerno, în sudul Italiei, a mărturisit că „ideea de a fi închisă și monitorizată îmi mănâncă sufletul”.

De asemenea, tânăra a povestit că a trect printr-o stare de anxietat atât de mare, încât a decis să meargă la o scurtă plimbare pe un drum de munte de lângă casă. Doi polițiști au oprit-o și i-uau ordonat-o să se întoarcă acasă. Ea a avut noroc, spune Benedetta, că nu a fost amendată.

„Cu toate acestea, după această primă reacție impulsivă, am reflectat și mi-am dat seama că poate, atât cât urăsc această situație, acțiunea severă este singura cale posibilă de a combate răspândirea virusului”, a mai explicat aceasta.

Dacă 10 persoane ies pe cont propriu pentru o scurtă plimbare în aceeași zonă pustie, a mai explicat aceasta, acea zonă nu va mai fi pustie.

La momentul transmiterii acestei știri, în Italia au fost confirmate aproape 70.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus iar peste 6.800 de persoane au decedat din această cauză, în timp ce peste 8.300 au fost declarate vindecate.