CORONAVIRUS în LUME. Cum trăiesc românii din întreaga lume criza coronavirusului: „Armata și poliția patrulează pe străzi. N-ai voie să ieși din casă după 18:00”

Publicat: 18 03. 2020, 10:06
CORONAVIRUS. Bilanțul deceselor în SUA a ajuns la 100, iar în Germania se apropie de 30

Bloggerul și actorul BRomania a scris pe Facebook o postare prin care i-a îndemnat pe românii din întreaga lume să povestească cum trăiesc ei criza coronavirusului în orașele și statele în care locuiesc. Postarea a strâns peste 1.000 de comentarii în doar câteva ore. 

„Sunt curios cum e situația în orașul/țara unde stați. Estimez că devine groasă rău situația pe America de exemplu. Dacă e cineva pe aici să împărtășească și cu noi ce se întâmplă acolo unde sunt momentan, să fim alături măcar cu niște gânduri bune dacă mai mult nu știm ce să facem. Mulțumesc”, a scris BRomania pe Facebook.

Suedia

„Sunt în Suedia, Kiruna mai exact. Asta e undeva la 145km de cercul polar. Din câte știu eu, nu sunt cazuri aici. Însă facultatea ne-a zis să stăm acasă deoarece într-un oraș aflat în apropiere s-a descoperit un caz. Toate examenele au fost schimbate în examene de acasă. Încă se așteaptă deciziile în legătură cu închisul școlilor și al locurilor publice precum barurile și restaurantele. Oamenii nu prea mai ies prin locuri le publice. Sunt foarte puțini spre zero. Aici lumea e mai mult îngrijorată pentru bătrâni deoarece orașul are foarte mulți. Și în caz că se întâmplă ceva, aici e doar un spital, altul mai apropiat se află la o oră și jumătate distanță”, a comentat o femeie.

Albania

„Tirana Albania. Armata si politia patruleaza pe strazi.Deschise numai farmaci si mag.alimentare.Nai voie sa iesi din casa dupa ora 18.00.55 de cazuri si 1 deces.In timpul zilei nu poti circula cu masina personala, numai daca ai permis special eliberat de politia albaneza”, susține o române stabilită în Tirana.

Statele Unite ale Americii

„”Pe California” se lucreaza de acasa si lumea se aprovizioaza serios. Target, Costco, Safeway, f aglomerate iar rafturile se golesc rapid”.

California / Sursă FOTO: Monica Mo – Facebook

Michigan, oraș cu 20.000 de locuitori /Sursă FOTO: Calin Sergacceanu – Facebook

Michigan / Sursă FOTO: Calin Sergaceanu – Facebook

 

„Honolulu, insula Oahu in Hawaii. Asa arata supermarketul de la baza militara Pearl Harbor – Hickam la ora deschiderii, lumea deja la coada. De fapt, asa arata zilnic de cel putin o saptamana. Oficial, numai cateva cazuri de covid 19 dar lumea totusi cumpara de toate in prostie in caz de se inchid porturile”, a scris o femeie pe Facebook.

Honolulu, insula Oaju, Hawaii / Sursă FOTO: Rebeca Pulliam

 

„Milwaukee Wisconsin….Vineri după masa a început panica cumpărăturilor alimentare. Momentan sunt vreo 30 cazuri in tot statul. Informație de la sursa: Stocuri reduse de măști și echipamente medicale pt. Personalul medical; Stocuri reduse de teste pacienții au nevoie de aprobare ca sa fie testați”, susține un român stabilit în Statele Unite ale Americii.

Americanii au luat cu asalt magazinele din Detroit / Sursă FOTO: Claudiu Mazareanu – Facebook

Italia

„Mă aflu in Italia 30 km sud de Rimini. Astea sunt datele din 16/03. Suntem toți in izolare și nu ieșim decât dacă e strict necesar cu o declarație scrisă pe care o verifica și o înregistrează poliția. E a 6-a zi de când nu am ieșit din casă”, a scris un bărbat care locuiește în apropiere orașului Rimini, afectat de coronavirus.

Resctricții și amenzi

„Stau in nordul Italiei unde este zona rosie ! Izolati in casa si cam atat … ne ferim cat putem , oricum aici s au dat foarte multe amenzi din cauza iesitului afara pentru ca nu inteleg… tin sa mentionez amenda 300 de euro cam asa … si a2a ca , doar un singur membru din familie are voie sa iasa sa cumpere necesarul in casa si cu foaie bineinteles! Politia umbla mereu pe strada , nu ai voie sa fii in grupuri”, susține o tânără din Italia.

De asemenea, aceasta a specificat și câteva măsuri economice luate de Peninsula Italiană: „cei care au contract de munca si sunt in regula primesc 1300 sau 1400 de euro si s a pus de acord cu ” lumina ” sa numai plateasca facturile … ( doar cei care au apartamentele cumparate ) cei cu chirie nu …”.

„Conform art. 650 al codului penal dacă nu respecți regulile impuse de autorități poți face pușcărie 3 luni de zile plus amenda de 206€”, explică o altă femeie.

„ieri s-au dat peste 7000 de amenzi in Italia in legătura cu “Coronavirus”. Amenzi care rămân in cazier”, susținea un român din Italia în urmă cu o zi.

„si eu stau in nordul Italiei, Cremona, unde e zona rosie. 251 de oameni opriti intr-o zi dintre care 50 amendati pentru nejustificare. Se fac mereu controale pe strazi….”, susține un bărbat.

Danemarca

Odense

„Restaurante(o parte), pub-uri inchise, toate magazinele cu excepția celor alimentare închise, restricții pentru transportul în comun (nu au voie să mai ia mai mulți călători decât locuri disponibile), școli, grădinițe și instituții a le statului închise. Majoritatea firmelor private operează normal”, povestește un bărbat.

Germania

„În Germania sunt peste 6000 de cazuri, de mâine in unele orașe se Închide tot, iar in altele funcționează decât pana la ora 18:00! Germania a încercat sa nh creeze panica, dar și in Germania este rău, destul de rău!”, a transmis o femie în urmă cu o zi.

„Leipzig, Germania: Școlile sunt închise, toți bugetarii lucrează de acasă sau deloc. Gastronomia funcționează încă, dar doar între orele 6 și 18. Nu se vorbește despre carantină, unii oameni ies în oraș sau se bucură de soare, alții se închid in casa de bunăvoie pentru că înțeleg că nu e de glumă. Sunt mai goale strazile, dar nimic creepy. Se golesc si aici rafturi, dar nu atât de rapid și nu atât de multe cum arată România pe fb…” a povestit o tânără.

Norvegia

In Norvegia e totul închis pentru 2 săptămâni, mai puțin magazine alimentare, farmacii și unele magazine cu program redus- se încearcă încetinirea răspândirii virusului. strict interzis călătoritul și statul se zbate sa implementeze reguli noi ca să nu fie dezastru pe plan economic. Conferințe și noi informații zilnic deci cuiva ii pasa”, a comentat o femeie stabilită în Norvegia. 

Republica Cehă

„Praga, Cehia, stare de urgenta nationala, toata tara e in carantina totala, nu ai voie sa iesi pe strada fara masca. Au inchis tot acum o saptamana scoli, gym, muzee etc, tot ce a mai ramas deschis sunt magazine cu mancare si farmacii. Avem 400 de cazuri momentan in toata Cehia, dar au luat masuri drastice foarte rapid cu speranta ca vor opri contaminarea inainte sa explodeze numerul de persoane infectate. Tot acum o saptamana au inchis granitele si nu poti intra fara cetatenie sau rezidenta. Lumea ia foarte in serios recomandarile si restrictiile impuse de guvern. Multa sanatate si rabdare tuturor si sa trecem cu bine si de asta!”, a povestit o româncă stabilită în Praga.

Spania

Madrid

„aici in Madrid eu sunt de 4 zile in casa, ne-au obligat și muncesc de acasă ( business Travel) cam puțin de munca e ca tot e doar sa anulez anulez și anulez… aici doar intr-o zi sau dat 200 de amenzi… nu ai voie afara doar la magazin sau farmacie. Noi aici in fiecare seara la 20:00h ca semn de mulțumire pt medici ieșim la geamuri și balcoane sa ii aplaudam!! Doamne ajuta!”, susține o tânără care locuiește în Madrid.

Suedia

„In Suedia oamenii au cumpărat hartie igienică, sapun si alimente. Se testează cazurile internate in spital, restul cu simptome ușoare stau acasă..Doar o parte din personalul medical e testat ( cel putin in clinici nu prea s-a confirmat ca ar fi posibilă testarea pentru personalul medical) Se recomandă concediul medical si sa stai acasa 2 zile in plus dupa ce ai scapat de simptome…”, susține un tânăr.

Români în largul Oceanului

Caraibe

„Eu sunt in caraibe…lucrez pe un vas de croaziera…suntem in carantinà…ne plimbam pe ocean..sunt unele porturi in care nu putem doca…compania la care lucrez a spus ca daca nu se rezolva in 30 de zile ne trimite acasa…acum cu totii suntem curiosi cum o vor face…”, a povestit un bărbat.

Marea Britanie

Londra

„Uk. Sunt asistenta medicala. In spital e nasol rau. NHS-ul (sistemul lor de sanatate) nu o faca fata la ce o sa urmeze. Boris e mare dobitoc. In oras la mine lumea e panicata ca o sa ramana fara hartie igienica si macaroane. Dar pub-urile is pline de betivani de dimineata pana seara ce pun tara la cale. Copii tot merg la scoala, corporatiile(unele) nu isi lasa angajati sa lucreze de acasa”, a transmis o româncă din Barea Britanie.

Londra / Sursă FOTO: Alexandra Calatean – Facebook

 

Și în Marea Britanie oamenii au luat cu asalt magazinele mari pentru aprovizionare.

Coadă la un magazin Costco din Londra / Sursă FOTO: Denisa S Man-Grigore – Facebook

Rafturi goale și în Marea Britanie / Sursă FOTO: Medeea Maria Vintilă – Facebook

Scoția

„Scotia, nu avem hârtie igienică,dezinfectant, orez sau paste in supermarket! Lucrez ca asistenta medicală la un cabinet in zona rurală și deja am închis cabinetul toate consultații la se fac video chat sau la telefon, incercam sa controlăm fluxul de persoane care trebuie să vină la dr. Pentru a minimiza riscul de infecție.”, susține o româncă stabilită în Marea Britanie.

Austria

„Stau in Austria-Linz
A doua zi de „home office“. S-au inchis scoli si restaurantale si toate magazinele, numa farmacia si magazinelor alimentare mai au deschis. Nu avem voie sa iesim afara numa pentru cumparaturi urgente. Si aici controleaza politia deja”, susține o tânără româncă stabilită în Austria.

Canada

„Panic buy in Edmonton AB ??. Firmele si-au inchis usile pt vizitatori. Maxim un camion cu livrare odata. Nu se mai semneaza hartii, si cine poate lucra de acasa, lucreaza de acasa. Scolile s-au inchis pt anul asta scolar, nu ot cateva saptamani. Se reintorc in septembrie. Doar cei ce merg in cls12a o sa dea ex finale, restul vor fi trecut automat clasa, fara grades. Nu mai au voie sa vina de pe zboruri internationale decat cetateni si rezidenti, cu exceptia NAFTa. Doar 4 aeroporturi din tara mai au voie sa primeasca zboruri internationale”, susține un român stabilit în Canada.

Peru

„In Peru s-au inchis granitele si s-a declarat situatie de urgenta de carantina pe o durata de 15 zile, insa se poate iesi doar pentru aprovizionare de alimente si farmacii”, susține o tânără stabilită în Peru.