CORONAVIRUS. Sistemul medical este compromis. Mărturia unor cadre medicale din Statele Unite: „Toți ne întrebăm care dintre noi va muri”

Publicat: 24 03. 2020, 09:34
Sursă FOTO: Unsplash.com - caracter ilustrativ

Peste 250 de lucrători din domeniul asistenței medicale au răspuns la un sondaj pe platformele de socializare în care li s-a solicitat să descrie ce înseamnă că lucrezi în prima linie în lupta împotriva pandemiei de coroavirusul.

O asistentă dintr-un spitalul din Michigan spune că ea și colegii ei au discutat despre aducerea de înălbitor pentru a face propriile șervețele dezinfectante. O asistentă însărcinată din Ohio spune că nu are de ales decât să-i pacienții în stare critică, fără o mască N95 specială. Și un lucrător în domeniul sănătății din Georgia a apelat la magazinele locale în efortul de a-și asigura măștile de protecție.

Acestea sunt doar câteva dintre poveștile povestite de NBC News de mai mult de 250 de persoane care oferă asistență medicală în primele linii în lupta împotriva pandemiei coronavirusului, inclusiv mulți care lucrează în spitale mari din Statele Unite ale Americii.

Descrierea situației din prima linie a fost solicitată printr-un sondaj NBC News postat pe rețelele de socializare, cu privire la accesul la echipamentele de protecție personală (PPE), un termen folosit pentru a desemna măști, ochelari, halate și respiratoare, oferite lucrătorilor medicali pentru a se proteja împotriva transmiterii germenilor.

Aproape toți cei care au răspuns au spus că există o lipsă mare de echipamente de protecție personală în spitale, ambulatorii și birourile unde lucrează.

Mulți au raportat că au fost nevoiți să raționeze sau să refolosească consumabilele, inclusiv măștile chirurgicale și N95, de teamă să nu rămână fără. Mulți au spus, de asemenea, că se confruntă cu lipsuri de materiale sanitare de bază, inclusiv dezinfectant de mâni și șervețele dezinfectante.

NBC News nu a putut verifica în mod independent fiecare cont. Dar, dacă a fost posibil, facilitățile au fost contactate și li s-a oferit posibilitatea de a răspunde.

Asistenta medicală din Michigan, care are sediul în Flint și lucrează în primul rând cu pacienți imunocompromizați, a spus că asistentele de la spitalul ei au primit doar câte o mască N95 și trebuie să le depoziteze într-o pungă și să le reutilizeze, în conformitate cu indicațiile producătorului. Asistentele de pe etajul unde lucrează ea nu au reușit să obțină suficiente șervețele dezinfectante.

„Am comandat cinci containere a doua zi și am primit doar unul”, a spus ea. Ca mulți profesioniști din domeniul medical care au vorbit cu NBC News, ea a cerut să rămână anonimă de frică să nu-și piardă locul de muncă: „Un pachet de șervețele pentru 42 de paturi”, a povestit aceasta.

„Întregul sistem dă greș”

„Nu cred că spitalul meu nu reușește”, a spus ea. „Întregul sistem dă greș” (n. r. american), consideră asistenta.

„Cu siguranță nu am solicita pompierului să lupte împotriva unui foc cu o armă pulverizatoare”, a declarat Deborah Burger, președinte National Nurses United, cea mai mare uniune națională a infirmierelor. Burger, care a fost asistent medical timp de 45 de ani, a spus că nici guvernul și nici sectorul privat nu acționează suficient de repede pentru a obține provizii critice celor care au nevoie de ele.

„Este o obligație morală a guvernului nostru și a angajatorului nostru de a furniza echipamente de siguranță celor care suntem în prima linie”, a spus ea.

„Nu putem să ne protejăm”

Majoritatea profesioniștilor medicali din toată țara care au răspuns la sondajul NBC News și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa măștilor N95, care oferă mai multă protecție decât măștile chirurgicale.

Un lucrător medical de la un spital din Indiana a descris un scenariu parcă desprins din Kafka: personalul medical poate obține măștile doar atunci când un pacient a fost depistat pozitiv pentru virus, dar unitatea nu are cum să confirme un caz.

„Există multe posibile situații în care te poți expune în spitalul unde lucrez eu, dar nu sunt echipate cu dispozitivele de testare pentru a confirma cazurile”, a scris acesta.

„Nu avem voie să purtăm echipament de protecție corespunzător deoarece nu sunt cazuri confirmate (n. r. de coronavirus) și pentru că spitalul nostru are un deficit în ceea ce privește echipamentul. Ni se spune, de asemenea, că ar trebui să păstrăm măștile N-95 timp de câteva zile în timp ce tratăm mai mulți pacienți și că pot fi dezinfectate cu șervețele Sanicloth”, a povestit acesta.

„Nu avem măști N95, așa că ni se cere să tratăm pacienții cu măști normale, ceea ce ne expune foarte mult”, a scris asistenta gravidă din Ohio. „Este inacceptabil. Trebuie să tratăm fiecare pacient ca fiind pozitiv, dar nu suntem în stare să ne protejăm pe noi înșine”, a continuat aceasta.

Masca N95 filtrează particulele și aerosolii, iar Administrația pentru Alimente și Medicamente recomandă ca nici măștile N95, nici măștile chirurgicale să nu fie utilizate mai mult de o singură dată.

Dar, ca răspuns la deficiențele din ce în ce mai mari de echipamente de protecție, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-a schimbat regulile în ceea ce privește utilizarea corectă și reutilizarea măștilor. Joi (n. r. 19 martie 2020), agenția a recomandat ca bandanele și eșarfele pot fi folosite de lucrătorii din domeniul sănătății în locul unei măști, însă drept ultimă soluție.

„Faptul că o recomandare de genul acesta a venit de la Centrele pentru Controlul Bolilor este minunat pentru mine”, a spus dr. Adam Friedlander, medic de urgență care lucrează în Atlanta.

„A existat un moment în care o recomandare a venit de la CDC, știam că este vorba de ghiduri bazate pe dovezi pentru cum ne putem proteja  să nu ne îmbolnăvim de o boală potențial fatală. Acum știm că recomandările provin de la o instituție disperată, care recunoaște că aceste consumabile nu sunt disponibile”, a mai explicat acesta.

O asistentă care lucrează la un spital mare din Massachusetts și care a vorbit sub anonimat cu jurnaliștii NBC News a spus că personalului medical i s-a transmis că trebuie să-și refolosească măștile N95 de cinci ori înainte de a cere una nouă.

„Este înfricoșător să trebuiască să refolosești masca. În același timp, ce ar trebui să faci atunci când nu mai este nicio mască disponibilă?”, s-a întrebat aceasta.

„O problemă la nivel național”

Departamentul Sănătății și Serviciilor Umane din SUA a declarat săptămâna trecută că agenția a trimis constant echipamente de protecție în zonele care au nevoie, produsele fiind preluate Strategic National Stockpile, care se ocupă de furnizarea națională de produse farmaceutice și medicale, destinate utilizării în timpul unei urgențe grave de sănătate publică.

„Am fost transparenti că este nevoie de mai multe livrări – de aici cererea către Congres pentru finanțare suplimentară, astfel încât să putem procura mai mult și să amplificăm producția”, se arată în declarație.

„Rolul SNS este de a umple temporar golul până când statele și localitățile care lucrează cu sectorul privat pot răspunde nevoilor locale și ale statului”, au mai precizat aceștia.

Mulți profesioniști din domeniul medical au pledat pentru ca guvernul să intensifice livrarea de provizii.

„Ni se spune să venim la muncă chiar dacă suntem expuși la COVID-19”

„Nu avem echipamente de protecție corespunzătoare”, a scris un respondent al sondajului, care lucrează într-un spital din New York.

„Ni se spune să venim la muncă chiar dacă suntem expuși la COVID-10… Acest sistem este sortit eșecului dacă nu primește ajutor imediat din partea armatei. Avem nevoie de echipamente de protecție, aparate de ventilație, de personal, de mai multe paturi de spital, de mai multe teste”, a punctat acesta.

Între timp, sistemele de asistență medicală și personalul sunt obligați să improvizeze.

Un medic, care lucrează la o clinică de sănătate rurală din Virginia, a spus că clinicilor li se cere din ce în ce mai mult să completeze golul și să-și trimită stocurile de echipamente de protecție la spitale, unde nevoia este mai mare.

Dar asta, desigur, lasă clinicile – și pacienții pe care îi servesc – expuși.

„Pur și simplu nu există suficient stoc”, a spus medicul, care a vorbit sub anonimat. „Nu avem N-95 sau halate. Avem nu număr limitat de măști chirurgicale. Aceasta este o problemă la nivel național, chiar și în sectorul privat”, a adăugat el. „Nicio clinică din această țară, nici un spital nu va avea suficient echipament pentru asta”.

Stocurile limitate de echipamente de protecție a obligat unele spitale să apeleze la o măsură excepțională: a cere ajutor comunității. Spitalul pentru copii Seattle, din Washington, a primit mii de echipamente de protecție donate.

„Sunt atât de speriată”

Trei respondenți la sondaj au raportat că li s-a solicitat să lucreze cu pacienții care au fost testați pozitiv fără un echipament de protecție adecvat. Alții au raportat că s-au confruntat cu acțiuni disciplinare pentru utilizarea echipamentelor de protecție în anumite circumstanțe.

Un memoriu distribuit săptămâna aceasta în Monmouth Medical Center Southern Campus din New Jersey, parte a RWJBarnabas Health Units, a informat personalul că echipamentul de protecție trebuie purtat în toate camerele în care sunt persoane suspecte sau confirmate, dar că personalul ar putea fi disciplinat pentru purtarea măștilor, mănușilor și a halatelor în afara camerelor pacienților.

„Facilitățile de sănătate RWJBarnabas, inclusiv Centrul Medical Monmouth Southern Campus, sunt îngrijorate de posibilitatea unei deficiențe echipamente de protecție, inclusiv măști, ochelari de protecție și halate”, a spus un purtător de cuvânt. „Gestionăm cu atenție inventarul actual pentru a asigura furnizarea adecvată de materiale pentru a ne proteja personalul și comunitatea”, a mai adăugat acesta.

Dr. Robert Morin, chirurg plastic care lucrează în camerele de urgență din marile spitale din New York și New Jersey, a spus că a fost expus la coronavirus prin tratatrea pacienților depistați pozitiv, în timp ce lucra într-o sală de operație, fără echipament de protecție corespunzător.

„Simt că nu primim sprijinul de care avem nevoie”, a punctat acesta.

„Haosul, lipsa de aprovizionare, lipsa echipamentelor”, a adăugat el. „Numărul cazurilor va continua să crească”.

Personalul medical se aprovizionează singur de pe internet

Un medic din Philadelphia, care este căsătorit cu un medic care lucrează într-un spital mare din oraș, a spus că soțul ei a căutat o mască N95 la patru magazine, dar nu a putut găsi niciuna.

„Îmi spune «Este datoria mea»”, a spus ea. „Este mândru că face tot ceea ce îi stă în putință, și sunt foarte mândră de el, dar sunt atât de speriată. Nici nu pot să vă spun”.

„Toți ne întrebăm care dintre noi va muri”

Dr. Nivedita Lakhera, un medic din San Jose, California, a spus că spitalul ei lucrează din greu pentru a obține măști N95 pentru toți medicii, dar stocurile sunt insuficiente.

„Medicii discută deja despre a-și face testamentul și ce se va întâmpla atunci când ne vom confrunta cu acest lucru”, a spus ea. „Toți ne întrebăm care dintre noi va muri”.