Prima pagină » Știri externe » CORONAVIRUS. Statele Unite ar fi putut preveni cele mai multe dintre cazurile de COVID-19 dacă ar fi luat măsuri din timp, potrivit unui nou studiu

CORONAVIRUS. Statele Unite ar fi putut preveni cele mai multe dintre cazurile de COVID-19 dacă ar fi luat măsuri din timp, potrivit unui nou studiu

CORONAVIRUS. Statele Unite ar fi putut preveni cele mai multe dintre cazurile de COVID-19 dacă ar fi luat măsuri din timp, potrivit unui nou studiu

Dacă Statele Unite ar fi implementat măsurile de distanțare socială cu doar o săptămână mai devreme, ar fi putut preveni aproximativ jumătate dintre cazurile de infectare și de decese provocate de noul tip de coronavirus, arată o cercetare publicată de Universitatea Columbia din această țară.

Iar dacă autoritățile americane ar fi impus restricțiile pentru limitarea răspândirii virusului cu doar două săptămâni mai devreme decât au facut-o, ar fi putut preveni 84% din decese și 82% dintre cazurile de infectare, a anunțat echipa de cercetători, condusă de epidemiologul Jeffrey Shaman, potrivit CNN.

„Descoperirile noastre subliniază importanța unei intervenții rapide și a unui răspuns agresiv în privința controlării pandemiei de COVID-19”, scriu cercetătorii în raport.

CNN notează că această cercetare nu a fost evaluată de alți experți.

Primul caz de infectare cu noul tip de coronavirus a fost raportat în Statele Unite la finalul lunii ianuarie. Abia la jumătatea lunii martie Administrația Trump a făcut apel la cetățenii americani să limiteze călătoriile și să nu mai participe la evenimente care implică grupuri. De asemenea, tot la jumătatea lunii martie autoritățile locale din orașe precum New York au decis să închidă școlile din cauza pandemiei.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia a folosit modele epidemiologice pentru a evalua rata de transmitere a bolii în perioada 15 martie – 3 mai și pentru a determina ce efect ar fi putut să aibă distanțarea socială.

Primele zile au fost decisive

Cercetătorii susțin că primele zile de la apariția cazurilor de infectare ar fi fost cruciale în cazul în care autoritățile ar fi luat măsuri în acest sens.

„În timpul creșterii inițiale a pandemiei, infecțiile cresc exponențial. Drept urmare, o intervenție rapidă și un răspuns rapid sunt esențiale”, spun specialiștii.

Cu toate acestea, cercetătorii recunosc, totuși, că nu există în acest moment posibilitatea de a aprecia care ar fi fost reacția cetățenilor la astfel de măsuri chiar de la apariția primelor cazuri.

„Cetățenii ar fi putut să nu respecte regulile de distanțare socială, ca urmare a lipsei de informații privind riscul de infectare”, spun cercetătorii în studiu.

Autorii studiului mai susțin că autoritățile locale trebuie să ia măsuri imediate în cazul în care numărul de noi cazuri de infectare va crește din nou, în condițiile în care toate cele 50 de state americane au început, în mai mică sau mai mare măsură, să relaxeze restricțiile.

Statele Unite sunt țara cu cele mai multe cazuri de COVID-19 din lume. Peste 93.000 de decese și peste un milion și jumătate de cazuri de infectare au fost înregistrate în această țară din cauza noului tip de coronavirus.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și