CORONAVIRUS. Țara europeană în care măștile vor deveni obligatorii chiar și pe stradă
Ministerul Sănătății din Spania a anunțat luni seara că utilizarea măștilor de protecție va fi obligatorie în această țară atât în spațiile închise, cât și pe stradă, atunci când nu se va putea asigura o distanță de cel puțin doi metri între persoane.
Anunțul vine în condițiile în care duminică ministrul Sănătății, Salvador Illa, a anunțat că Guvernul ia în considerare să extindă obligativitatea purtării măștilor de protecție, care au devenit obligatorii în mijloacele de transport în comun pe 4 mai, informează El Pais.
Guvernul central și liderii regionali din Spania au discutat luni seara despre propunerea de extindere a obligativității purtării măștilor de protecție. În cadrul reuniunii s-a ajuns la un acord care prevede că măștile vor fi obligatorii în spațiile închise și pe stradă „dacă nu este posibilă garantarea unei distanțe de doi metri”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății de la Madrid.
Măștile de protecție, de la „recomandate” la „obligatorii”
Măsurile luate de autoritățile spaniole în privința purtării măștilor au variat de la declanșarea crizei coronavirusului în această țară. La început, autoritățile nu au recomandat ca măștile să fie purtate și de către persoanele care nu au simptome, însă ulterior au recomandat utilizarea de către toți cetățenii pentru ca, mai apoi, să anunțe că purtarea măștilor de protecție devine obligatorie.
Până acum, purtarea măștilor a fost „recomandată” în zonele unde nu poate fi asigurată o distanță de cel puțin doi metri între persoane. Ordinul de ministru care declară obligatorie purtarea măștilor pe stradă atunci când nu se poate asigura această distanță minimă urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Spaniei în zilele următoare.
„Nu voi avea o opinie pro sau contra obligativității purtării măștilor. Acum este o recomandare ca cei care merg pe stradă să o poarte. Să le facem obligatorii poate să pară puțin exagerat. Cea mai bună mască este distanța de doi metri”, a declarat Fernando Simon, directorul Centrului de Coordonare pentru Alertele de Sănătate din cadrul Ministerului spaniol al Sănătății.
Simon, dar și alți experți în domeniul sănătății, avertizează că utilizarea măștilor poate fi o problemă pentru unele persoane, cum ar fi cele care suferă de anxietate, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) sau alte afecțiuni respiratorii.
Spania este una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de COVID-19. Țara înregistrase luni peste 232.000 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus și aproape 28.000 de decese.