Prima pagină » Știri externe » Coronavirusul ar putea DISTRUGE complet comunități întregi. Temerile specialiștilor

Coronavirusul ar putea DISTRUGE complet comunități întregi. Temerile specialiștilor

Coronavirusul ar putea DISTRUGE complet comunități întregi. Temerile specialiștilor

Specialiștii din sănătate că tem că noul coronavirus ar putea distruge complet comunitățile indigene din Brazilia.

Bătrânii comunității prezintă cel mai mare risc de a muri din cauza virus. În Brazilia, peste 480 de persoane au murit din cauza COVID-19 iar peste 11.000 de persoane au fost diagnosticate pozitiv.

Experții spun că acest lucru ar provoca „haos”, deoarece bătrânii oferă înțelepciune și organizare socială.

Pentru a face față focarului, membrii unor comunități se despart în grupuri mai mici echipate cu provizii de vânătoare pentru a aștepta se afla în izolare atunci când izbucnește focarul.

Primul caz raportat al unui membru al unei comunități indigene a fost în statul Amazonas.

„Există un risc extraordinar de mare ca acest virus să se răspândească în comunitățile native și să le distrugă complet”, a declarat Sofia Mendonça, cercetător al Universității Federale din São Paulo, pentru BBC News.

„Toată lumea se îmbolnăvește și pierzi toți oamenii bătrâni, înțelepciunea și organizarea lor socială. Este haos”, a explicat aceasta.

Coronavirusul ar putea avea aceleași efecte precum alte focare mortale, cum ar fi rujeola din anii 1960, care a ucis 9% din cei infectați din comunitatea Yanomami.

Multe comunități nu au facilitățile necesare pentru a se spăla pe mâini cu apă și săpun, încetinind astfel răspândirea infecției și majoritatea nu au acces la îngrijiri medicale.

Membrilor comunităților li s-a spus să nu folosească tacămâmuri și alte vase la comun și să-i izoleze pe cei care s-au infectat.

Dar multe grupuri aflate deja în izolare voluntară se tem că nu vor putea să mănânce dacă nu au acces la piețele din marile orașe.

Președintele Federației Organizațiilor Indigene din Rio Negro (Foirn), Marivelton Baré, a spus că unele comunități locale sunt cuprinse de „panică”.

„Va trebui să le ducem mâncarea în sate pentru a nu se expune în acest moment critic”, a punctat acesta.

Un pacient grav bolnav dintr-o comunitate indigenă ar trebui să parcurgă 1.000 de km cu barca pentru a ajunge la un spital dotat cu ventilatoare.

O asistentă care lucrează la Secretariatul special pentru sănătate indigenă (Sesai), care a vorbit sub anonimat, spus că personalul nu are suficiente măști și echipamente de protecție și că nu au teste pentru a face față cazurilor din satele indiginoase.

Autor