Experții trag un semnal de alarmă în ceea ce privește dispariția coronavirusului în timpul verii și îi avertizează pe oamenii din întreaga lume să nu renunțe la distanțarea socială.
Gripa sezonieră tinde să se „dispară” în timpul verii, determinându-i unii să spere că coronavirusul va face la fel. Experții explică de ce gradul de transmitere al unor boli scade când temperaturile sunt mai ridicate – și îi avertizează pe oamenii din înteaga lumea cu privire la renunțarea măsurilor de distanțare socială care ar putea declanșa un „haos”, potrivit The Guardian.
Dr Marc Lipsitch: Ceea ce face ca anumite virusuri să fie sezoniere este o combinație de „oportunități” de transmitere – de exemplu, dacă școlile sunt deschise, ceea ce facilitează transmiterea – dar depinde și cât la sută din populație este imună, precum și cum este vremea.
Umiditatea este mai mică iarna, ceea ce facilitează transmisia. Umiditatea scăzută face ca picăturile (purtătoare de virus) să se stabilească mai lent, deoarece acestea se micșorează, iar frecarea le menține în aer, în timp ce umiditatea ridicată nu face acest lucru.
Dr Lee W Riley: Oamenii încă fac răceala comună (vara) și începem să vedem acest nou coronavirus și în emisfera sudică. Este vorba mai mult despre modul în care se comportă oamenii.
Dr. Marc Lipsitch: Pe baza celor mai bune estimări făcute pe alte coronavirusuri, dacă ținem cont doar de acest factor, vara, modalitatea de transmitere nu va scădea atât de semnificativ încât să scadă și numărul de cazuri. Doar că numărulcazurilor va crește puțin mai încet decât de obicei.
Este foarte clar că vremea mai caldă nu împiedică transmiterea sau creșterea virusului. Acest lucru este clar din Australia, Singapore și Hong Kong. Singapore și Hong Kong au ținut transmiterea sub control destul de bine, dar acest lucru s-a întâmplat datorită măsurilor de control foarte intense. Nu avem cum să punem la îndoială – virusul se transmite și acolo / când clima este mai caldă și umedă.
Dr. George Rutherford: Dacă te gândești că virusul va dispărea ca prin magie în mai sau în aprilie este doar atât: magie! Proiecțiile arată o transmisie destul de mare până în vară.
Dr. Lee W. Riley: Este un virus complet nou, deci este foarte greu de știut ce s-ar întâmpla. Dacă încercăm să extrapolăm comparând cu virușii înrudiți, atunci nu ne așteptăm ca acest nou coronavirus să dispară complet până în vară.
Dr. Lee W. Riley: O reintroducere a epidemiei este cu siguranță posibilă; începe să se întâmple în Hong Kong. Hong Kong a controlat cu succes epidemia mai devreme și au început să diminueze unele restricții. Acum încep să reapară noi cazuri.
Dr. George Rutherford: În 2009, am văzut un al doilea val de gripă porcină. A început primăvara în Mexic. Unele școli din Statele Unite au încheiat mai devreme cursurile, dar când studenții s-au întors toamna, a avut loc un nou val. Focarul acela a fost oprit deoarece a apărut un vaccin chiar în toamna aceea. Nu se va întâmpla la fel și în cazul de acum. Va trebui să păstrăm măsurile până când va sosi un vaccin.
Dr. Marc Lipsitch: Dacă continuăm distanțarea socială înainte ca o mare parte din populație să fie imună, ar putea exista un al doilea vârf al infecțiilor în toamnă, când gradul de transmisie este foarte mare din cauza faptului că vor începe șoclile, iar temperaturile vor scădea din nou. Și acesta ar fi cel mai prost rezultat posibil.
Dr. Marc Lipsitch: Dacă strategia noastră este să utilizăm distanțarea socială ca principală măsură de control pentru că nu ne-am dat seama de nimic mai bun, atunci cel mai bun mod de a face acest lucru este să o păstrăm până când reducem cazurile la niveluri suficient de scăzute, astfel încât gradul de transmitere să fie scăzut și să putem diminua măsurile de distanțare socială, dar în același timp, dar trebuiesă facem acest lucru pe parcurul mai multor săptămâni sau luni astfel încât să nu suprasolicităm sistemul medical.
Și apoi ne distanțăm din nou și repetăm ciclul. Cu fiecare ciclu, vom beneficia de mai mult timp pentru distanțarea socială, deoarece acumularea imunității în populație ajută la încetinirea răspândirii. Deci nu vom ajunge la un vârful periculos la fel de rapid.
Acest scenariu va fi distructiv pentru economie, pentru educație și pentru tot felul de lucruri. Dar, ca mijloc de a încerca să păstrăm sistemul de sănătate, dacă nu avem o altă abordare, poate este cea mai bună opțiune a noastră.
Vreau să fiu clar: ca epidemiolog, spun ceea ce cred, că instrumentele existente fac posibil controlul bolii , ci nu ceea ce cred că se dorește din punct de vedere social. Rundele multiple de distanțare socială nu sunt ceva pe care îl aștept cu nerăbdare.
Dr. Lee W. Riley: Este imaginabil că ar trebui să facem o altă rundă de blocaje, dar trebuie să privim și mai departe. Ce se va întâmpla anul viitor? Va reveni din nou ca gripă? Va reveni un nou tip de coronavirus ? Poate nu anul viitor, dar poate peste doi ani? Nu este singura dată când vom face aceste blocaje.
Dr. George Rutherford: Cred că ar trebuie adoptat modelul sud-coreean de urmărire agresivă, carantină și izolare, iar acesta va fi modul de a face față până va fi gata vaccinul. Având în vedere impactul asupra economiei care se întâmplă acum, va fi mult entuziasm pentru modelul sud-coreean.
Dr. Marc Lipsitch: Dacă putem face asta, este minunat. Provocarea este că reintroducerile sunt o amenințare constantă. Am văzut-o în China. Încearcă să se întoarcă la serviciu în timp ce efectuează controlul pe baza unor cazuri individuale, dar acum au avut mai multe cazuri noi din afara țării. Cred că este ceea ce ar trebui să tindem și noi să facem, dar nu sunt extrem de optimist că va funcționa.
Dr. Lee W. Riley: Coreea de Sud și Hong Kong au avut programe cu adevărat eficiente de urmărire a contactelor, unde au pus în carantină contactele persoanelor simptomatice care au fost diagnosticate cu coronavirus. A fost o abordare mult mai concentrată asupra controlului transmisiei.
Dr. Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie și director, Centrulul pentru Dinamica Bolilor Transmisibile, Harvard TH Chan School of Public Health
Dr. Lee W Riley, profesor și președinte al Diviziei de Boli Infecțioase și Vaccinologie, UC – Berkeley School of Public Health
Dr. George Rutherford, profesor de epidemiologie și biostatistică, director, Grup de prevenție și sănătate publică, UCSF