Alianța Nord-Atlantică suplimentează masiv prezența pe flancul estic, iar în Polonia sunt aproximativ 100.000 de militari, conform unor surse citate de cotidianul italian Corriere della Sera, urmând să fie intensificate măsurile de apărare între Marea Baltică și Marea Neagră, pe fondul tensiunilor extreme cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.
”Aliații occidentali sunt în stare de alertă în mod constant. 100.000 de militari care să fie mobilizați rapid, superantrenați și pregătiți de acțiune. NATO accelerează executarea planurilor operaționale decise la summitul de la Madrid, în 2022, apoi la Vilnius, în 2023, pentru a face față unui atac al Rusiei. Acum câteva zile, vicecomandantul forțelor armate poloneze, Karol Dymanowski, a declarat public că «mii de militari NATO se află deja în Polonia». Sunt cel puțin 100.000, confirmă informal surse din cadrul NATO. Fac parte din așa-numita Forță de Reacție, nucleul de ripostă rapidă care a fost inactiv ani întregi, dar care după invazia rusă în Ucraina a devenit cel mai important pilon al strategiei la care s-au raliat între timp Finlanda și Suedia”, scrie cotidianul Corriere della Sera.
Conform surselor citate de publicația italiană, în doar câteva luni, NATO a suplimentat prezența în Polonia de la 40.000 la 100.000 de militari, iar peste câteva luni ar urma să fie atins obiectivul de 300.000 de militari mobilizați pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.
”Centrul operațiunilor este Polonia, unde Statele Unite au instalat un comandament de coordonare a mișcărilor de trupe terestre de-a lungul coridorului cuprins între Marea Baltică și Marea Neagră. La Bruxelles a avut loc o reuniune de monitorizare a modului în care sunt acoperite frontierele și s-a decis consolidarea protecției Bulgariei”, subliniază Corriere della Sera.
În contextul tensiunilor cu Rusia, există și acțiuni de suplimentare a apărării spațiului aerian.
”Statele Unite mențin un rol-cheie pe plan militar și la nivel politico-diplomatic, recomandând prudență. Încă o dată, președintele Joe Biden vrea evitarea unei confruntări militare directe. Toate manevrele militare efectuate de-a lungul frontierei estice a NATO nu vizează pregătirea pentru o intervenție directă pe teritoriul Ucrainei. Administrația Biden va continua să sprijine rezistența ucraineană, prin furnizarea de armament și muniție, fără a trimite militari”, subliniază Corriere della Sera, notând că oficialii occidentali sunt ”foarte preocupați” de riposta Rusiei după atacul terorist produs la Moscova.
Rusia nu pare să fi reacționat încă la atacul revendicat de rețeaua teroristă Stat Islamic, iar bombardamentele aeriene masive asupra Ucrainei efectuate duminică erau programate, potrivit unor surse, de circa o lună.
Alianța Nord-Atlantică efectuează, în perioada ianuarie-mai 2024, cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece. Manevrele Apărător Constant 2024 (Steadfast Defender 2024) implică 90.000 de militari din cele 32 de state membre NATO, conform datelor oficiale. Exercițiul constă în manevre de transfer de trupe din SUA și Canada spre Europa și în securizarea frontierelor nordice și estice ale NATO.
Foto: Profimedia
Citește și: