Coșmarul Brexit devine realitate
„Să contempli asupra Brexit-ului este aproape un subiect tabu, mulți comentează, dar puțin o văd ca pe o realitate”, susține Natalie Nougayrède într-un editorial The Guardian.
Oficialii din alte state europene se feresc să comenteze, o parte de teamă să nu influențeze negativ referendumul, iar cealaltă refuză să creadă că Brexit-ul este posibil.
„Un prieten de la Comisia Europeană mi-a spus că le este interzis să organizeze întâlniri în care să discute despre posibilele efecte ale Brexit-ului, pentru a nu da impresia că Uniunea Europeană pare resemnată”, a spus aceasta.
Cu mai puțin de 11 săptămâni până la votul decisiv, motivele pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar sunt ușor de enumerat. Premierul britanic David Cameron este afectat politic de scandalul Panama Papers, credibilitatea sa personală afectând și credibilitatea mesajului său de rămânere în UE. De asemenea, rezultatul negativ al referendumului olandez privitor la Acordul de Asociere al Uniunii cu Ucraina a pus paie pe foc în această campanie, Nigel Farage, liderul partidului UKIP și un puternic susținător al Brexitului citând: „Un mare ‚NU” pentru UE. Ura!”, a scris aceasta în editorial.
În plus, poziționarea lui Boris Johnson, primarul Londrei, împotriva propriului său partid și a rămânerii Marii Britanii în U.E face această ieșire tot mai probabilă.
De asemenea, factorii externi pot contribui decisiv la decizia pe care o vor adopta britanicii pe 23 iunie.
„Încetinirea fluxului de refugiați este doar temporară, deoarece acordurile privind „încetarea bombardamentelor” nu au fost respectate, iar televiziunile vor alimenta anxietatea britanică în ceea ce privește imigranții”, a mai spus aceasta. La toți acești factori se mai adaugă și atentatele de la Bruxelles, care i-au speriat pe britanici.
Vizita lui Obama la Londra pentru a susține rămânerea în blocul comunitar a fost deja criticată de susținătorii Brexitului, care consideră că nu e treaba Statelor Unite să se amestece în interesele Londrei.
„Societatea britanică suferă de criză de identitate. Fragmentarea se răspândește peste tot, iar țara devine mai orientată spre interior. Această derută ar putea afecta rezultatul referendumului”, susține jurnalista.
„Trebuie să fii fraier să nu vezi că șansele ca Marea Britanie să rămână în U.E sunt foarte slabe”, concluzionează Natalie Nougayrède.