Prima pagină » Știri externe » COVID-19 | Consiliul de Securitate al ONU anunță o REUNIUNE pe tema pandemiei

COVID-19 | Consiliul de Securitate al ONU anunță o REUNIUNE pe tema pandemiei

COVID-19 | Consiliul de Securitate al ONU anunță o REUNIUNE pe tema pandemiei

Consiliul de Securitate al ONU se reunește joi pentru a discuta despre situația provocată de pandemia de COVID-19, în ciuda unor neînțelegeri între statele membre.

Nouă dintre cei zece membri nepermanenți ai Consiliului, în frunte cu Germania, au cerut reuniunea. Reprezentanții statelor membre vor discuta în cadrul unei videoconferințe, potrivit France 24. Deși fusese propusă de mai multă vreme, reuniunea a fost amânată, în special din cauza neînțelegerilor dintre SUA și China.

Stabilirea unei date pentru această reuniune a fost îngreunată atât de spitalizarea premierului britanic, Boris Johnson, cât și de reticența Chinei de a participa fără o agendă clară.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar urma să pună accentul pe măsurile de combatere a pandemiei. Totodată, el va vorbi și despre importanța misiunilor de menținere a păcii și a unității dintre membrii Consiliului.

Disensiuni între membrii permanenți și cei nepermanenți

În cadrul conferinței ar urma să fie discutate două propuneri de rezoluție. Prima, redactată de Tunisia în numele membrilor nepermanenți, face apel la „o acțiune internațională urgentă și coordonată pentru a limita impactul COVID-19”. Rezoluția propusă face apel și la încetarea ostilităților la nivel mondial în această perioadă.

Al doilea text, propus de Franța, pune accent pe apelul lui Guterres de luna trecută, referitor la încetarea ostilităților la nivel global.

Propunerea Franței este sprijinită de membrii permanenți ai Consiliului, ceea ce a fost descris de reprezentanții membrilor nepermanenți ca fiind „foarte frustrant”.

Existența unei propuneri din partea membrilor permanenți și a uneia din partea membrilor nepermanenți urmează să creeze tensiuni, notează presa internațională.

Pentru adoptarea unei rezoluții este nevoie ca aceasta să primească nouă din cele 15 voturi din Consiliu. Totodată, este nevoie ca niciunul dintre membrii permanenți (SUA, Rusia, China, Franța și Marea Britanie) să nu își folosească dreptul de veto împotriva propunerii.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și