Prima pagină » Știri externe » COVID-19. Spania și-a deschis frontiera, după aproape 100 de zile. Cetățenii UE nu mai trebuie să intre în carantină

COVID-19. Spania și-a deschis frontiera, după aproape 100 de zile. Cetățenii UE nu mai trebuie să intre în carantină

COVID-19. Spania și-a deschis frontiera, după aproape 100 de zile. Cetățenii UE nu mai trebuie să intre în carantină
Cetăţenii Uniunii Europene şi ai altor state membre din spaţiul Schengen pot să intre liber în Spania, prin punctele de trecere a frontierei terestre, porturi, si aeroporturi, fără să stea în carantină / Sursa: Mediafax Foto - Joaquin Corchero/AFP7 via ZUMA Wire

Spania, una dintre țările cele mai lovite de pandemie, și-a deschis duminică frontiera cu Franța, încheind astfel starea de alertă de instituită pentru gestionarea răspândirii noului coronavirus.

Traficul a fost reluat, de la miezul nopţii între sâmbătă şi duminică, între Franţa şi Spania, care şi-a redeschis frontiera după aproape 100 de zile, informează AFP, citată de Agerpres.

De la începutul pandemiei, în Spania 245.575 de persoane au fost confirmate cu infecția cu COVID-19, dintre care 28.315 și-au pierdut viața, conform celor mai recente cifre ale Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB). Spania se află pe locul doi în ceea ce privește numărul de infecții în UE/SEE, unde au fost raportate în total 1.503.319 de cazuri de infecție cu SARS-Cov-2.

În Spania au fost confirmați cu infecția cu COVID-19 și 561 de români, dintre care 9 au decedat. Românii reprezintă în acest moment cea mai mare comunitate de străini din Spania, potrivit Ambasadei României la Madrid. Conform datelor disponibile de la autorităţile spaniole citate de MAE, numărul românilor rezidenţi în Spania este de puţin peste un milion de persoane. Spania nu e pe lista țărilor din care cetățenii asimptomatici care sosesc în România nu vor fi obligați să intre în izolare, iar zborurile spre și dinspre România sunt suspendate.

Treceri mai frecvente spre Franța

În urma ridicării stării de alertă, cetăţenii Uniunii Europene şi ai altor state membre din spaţiul Schengen pot de acum să intre liber în Spania, prin punctele de trecere a frontierei terestre, porturi, si aeroporturi, şi nu vor mai fi ţinuţi sub observaţie în carantină 14 zile.

Astfel, după relaxarea restricțiilor, la graniță maşinile nu se opreau, iar la postul de frontieră din El Pertús, între regiunea franceză Occitania şi Catalonia spaniolă, trecea câte o maşină la fiecare 2-3 minute în jurul orei locale 09:20 (07:30 GMT). Trecerile spre Franţa erau mai frecvente decât cele spre Spania, relatează AFP, preluată de Agerpres.

De la miezul nopții, spaniolii se pot deplasa în toată ţara, nu numai în provincia/regiunea în care locuiau. Totuși, potrivit regulilor impuse de guvernul spaniol, toate persoanele trebuie să continue să poarte mască în spaţiile închise şi în aer liber, dacă nu se poate menţine o distanţă de siguranţă de 1,5 metri. Accesul în sălile de spectacol, la piscine şi la plaje, precum şi la hoteluri şi restaurante rămâne limitat la un procentaj în funcţie de capacitatea de primire, care variază potrivit regiunilor.

La aeroporturi, aproximativ 600 de agenţi ai Ministerului Sănătăţii urmează să fie desfăşuraţi pentru a-i controla pe călătorii sosiţi din străinătate, pentru a-i întreba despre locul de reşedinţă şi a le verifica temperatura. Cazurile suspecte vor fi examinate de un medic, așa cum a anunţat vineri ministrul spaniol al Sănătăţii.

Și premierul Pedro Sanchez a reamintit populaţiei, cu câteva ore de deschiderea granițelor, că rămâne vulnerabilă la noul coronavirus şi că trebuie să respecte măsurile de protecţie, potrivit AFP, preluată de Agerpres. „Fiecare dintre noi poate fi un zid în faţa virusului sau o cale de contagiune, depinde de noi”, a spus Pedro Sanchez.

La 1 iulie, Spania îşi va redeschide frontierele pentru toate naţionalităţile, în special pentru a încerca să salveze ceea ce rămâne din sezonul turistic. Turismul reprezintă 12% din PIB-ul Spaniei.

Țara vecină Portugalia a anunțată că așteaptă până 1 iulie pentru a-şi deschide frontiera terestră cu Spania.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și