Creatoarea de modă britanică Mary Quant, inventatoarea fustei mini în anii ’60, simbol al emancipării femeii, în perioada de eferverscență culturală și socială din Londra, cunoscută sub denumirea de „Swinging London”, va împlini marți 80 de ani, potrivit AFP.
Mary Quant a debutat în lumea modei în anii ’50, împreună cu cel care avea să îi devină soț, Alexander Plunket Greene, pe care l-a cunoscut în timp ce era studentă la Goldsmiths College, din Londra.
În 1955, cei doi au lansat, cu ajutorul unui prieten, primul magazin, Bazaar, în cartierul Chelsea, aflat în plină expansiune. Magazinul de haine și accesorii, precum și restaurantul deschis la subsol au devenit punctul de întâlnire al tinerilor și artiștilor, atrăgând celebrități ca Brigitte Bardot, Audrey Hepburn și membrii formațiilor The Beatles și Rolling Stones.
„Domnii cu melon ciocăneau în vitrină cu umbrelele și strigau «imoral!, dezgustător», la vederea fustelor mini asortate cu colanți, dar clienții se înghesuiau să le cumpere”, a povestit Mary Quant în autobiografia „Mary Quant Autobiography”, publicată în 2012.
În urma acestui succes, creatoarea de modă a deschis al doilea magazin din Londra, în colaborare cu lanțul american de magazine JC Penney, lansând o linie vestimentară mai accesibilă clienților cu venituri mai reduse, The Ginger Group.
Adeptă a formelor geometrice, a țesăturilor cu picățele, a culorilor contrastante și a materialelor sintetice, precum PVC-ul, Mary Quant promovează o tendință inovatoare, ludică și lipsită de snobism.
„S-a întâmplat ca hainele mele să se sincronizeze cu moda adolescenților, cu muzica pop, cu barurile și cluburile de jazz”, a spus creatoarea de modă în prima ei autobiografie, „Quant by Quant”, publicată în 1967.
„Ea s-a aflat în locul potrivit, la momentul potrivit”, a precizat Jenny Lister, custode al secției de modă de la Victoria and Albert Museum, care adăpostește în jur de o sută de articole vestimentare și de machiaj semnate de Mary Quant.
În 1966, Mary Quant a primit Ordinul Imperiului britanic, din partea reginei Elisabeth a II-a, „pentru serviciile aduse în industria modei”.