Decorat cu Legiunea de onoare în rang de Ofițer și recompensat cu premiul Prințul de Asturia, medicul sud-american era considerat unul dintre favoriții pentru premiul Nobel pentru medicină, din 1988, după ce a creat un vaccin contra leprei.
Născut în 1913, Jacinto Convit a avut contribuții semnificative și în alte proiecte medicale, ajutându-i pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine o serie de boli infecțioase, precum Leishmaniasis și boala Chagas.
În ultimii 15 ani, medicul venezuelean și-a consacrat o bună parte din timp activităților științifice de căutare a unui remediu contra cancerului. „Această boală mă împiedică să dorm”, spunea el în 2013.
Jacinto Convit a decis să se implice în domeniul cercetării medicale după ce a descoperit „boli specifice unor pacienți din regiuni izolate din Venezuela și ale unor populații indigene din jungla amazoniană și din delta fluviului Orinoco”, în sudul țării sale, se afirmă în comunicatul de presă dat publicității de familia medicului, care vorbește despre permanenta preocupare a acestuia pentru binele general al civilizației umane.