Creditele ipotecare în valută din Ungaria, convertite în monedă locală, dar la cursul actual al pieței

Creditele ipotecare în valută din Ungaria, convertite în monedă locală, dar la cursul actual al pieței
Publicat: 10/11/2014, 16:56

În urma informației, acțiunile OTP Bank, cea mai mare bancă ungară, au crescut cu până la 6,3%, la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Titlurile Erste Group au urcat cu 0,6%, cel mai mult din această lună.

Principalul motiv al convertirii creditelor ipotecare din valută în forinți la cursul pieței este o decizie a Curții Supreme potrivit căreia împrumutații trebuie să suporte riscul valutar, a declarat luni ministrul Economiei, Mihaly Varga, la postul de televiziune M1.

„Pentru stimularea creșterii economice și pentru ca băncile să joace un rol corespunzător în economie și să crediteze companiile, trebuie ca împrumuturile în valută să dispară din sistem”, a spus Varga.

Premierul Viktor Orban, reales pentru un mandat de patru ani în luna aprilie, s-a angajat să elimine credite ipotecare în valută, în valoare de 14 miliarde de dolari, care au provocat intrarea în incapacitate de plată a multor familii, în urma deprecierii forintului în timpul crizei financiare.

Totodată, o lege aprobată la începutul acestui an obligă băncile să despăgubească clienții din cauza practicilor incorecte de împrumut, între care majorarea unilaterală a dobânzilor. Băncile trebuie să returneze clienților 1.000 de miliarde de forinți (4,1 miliarde dolari), potrivit estimărilor oficiale.

„Informațiile despre rata de conversie (a creditelor) vor avea un impact pozitiv asupra acțiunilor băncilor ungare și austriece, întrucât mulți investitori se așteptau ca operațiunea să aibă loc la rate sub cele din piață, ceea ce ar fi mărit costurile băncilor”, potrivit analiștilor companiei de brokeraj Equilor.

Cele mai importante bănci străine prezente pe piața ungară sunt Erste Group, Raiffeisen Bank International, UniCredit, Intesa SanPaolo și KBC Groep.

Convertirea creditelor la cursul pieței ar putea fi „dureroasă” pentru împrumutați, iar aceștia ar putea să nu opteze în masă pentru o astfel de soluție, astfel că eliminarea totală a împrumururilor în valută ar putea să nu fie îndeplinită în totalitate, consideră Gergely Toth și Gergely Palffy, analiști la compania de brokeraj BudaCash din Budapesta.

Forintul a fost tranzacționat luni în stagnare la 309,19 unități pentru un euro, iar de la începutul acestui an s-a depreciat cu 3,9%.

Cursul folosit la convertirea creditelor va fi cursul oficial al forintului din data de 7 noiembrie sau cursul mediu de după 16 iunie, când Curtea Supremă a anunțat decizia referitoare la creditele în valută, a anunțat Ministerul Economiei.

Potrivit site-ului băncii centrale, cursul oficial al monedei ungare din 7 noiembrie a fost de 308,97 forinți pentru un euro și 256,6 forinți pentru un franc elvețian.

Guvernul va înainta Parlamentului proiectul de lege referitor la conversia creditelor din valută în monedă locală pe 14 noiembrie.

Operațiunea de conversie ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului viitor, iar împrumutații vor avea dreptul să nu participe, a precizat Varga.

Pentru protejarea forintului, banca centrală a pus la dispoziția băncilor 9 miliarde de euro, din rezervele valutare, fonduri destinate operațiunii de conversie a creditelor, iar majoritatea băncilor au acceptat să le folosească.

Economia Ungariei și-a accelerat creșterea în acest an, înregistrând un avans de 3,9% în trimestrul al doilea față de aceeași perioadă a anului trecut.

Comisia Europeană anticipeană pentru acest an o creștere economică de 3,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015, potrivit estimărilor din 4 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi