Creditorii Ucrainei au aprobat înghețarea, timp de doi ani, a unor datorii de 20 de miliarde de dolari
Creditorii internaționali ai Ucrainei au aprobat solicitarea Kievului de înghețare pentru doi ani a plăților aferente unor datorii de aproape 20 de miliarde de dolari, o decizie care va permite țării devastate de război să evite intrarea în incapacitate de plată.
Dat fiind faptul că nu se întrevede niciun semn privind un acord de pace sau de încetare a focului la orizont, la aproape șase luni de la începutul războiului, creditorii au fost de acord cu propunerea Kievului, cu scopul de a nu pune o presiune și mai mare pe economia și așa fragilă a Ucrainei.
„Ucraina va economisi aproape 6 miliarde de dolari. Aceste fonduri ne vor ajuta să menținem stabilitatea macroeconomică, să consolidăm economia ucraineană și să sporim puterea armatei noastre”, a declarat prim-ministrul Denis Shmyhal.
Solicitarea Kievului a avut nevoie de undă verde din partea deținătorilor a cel puțin două treimi din totalul creanțelor, lucru care s-a și întâmplat, potrivit Reuters.
„Înghețarea datoriilor timp de doi ani are sens pentru că, chiar dacă războiul se termină în curând, situația Ucrainei nu se va îmbunătăți peste noapte”, a declarat Stuart Culverhouse, economist-șef la compania de audit Tellimer.
Ucraina va pierde până la 45% din PIB anul acesta
În condițiile în care Ucraina se confruntă cu o scădere a produsului intern brut estimată la 45% în 2022, creditorii , inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Japonia, au fost de acord, de asemenea, cu o amânare a rambursării datoriilor, iar statele din Clubul de la Paris au convenit să suspende plățile până la sfârșitul lui 2023.
„Această măsură va îmbunătăți fluxul de monedă străină, dar este puțin probabil să fie suficientă pentru a stabiliza rezervele valutare”, a declarat Carlos de Sousa, manager pentru piețele emergente la Vontobel Asset Management.
Rezervele în valută ale Ucrainei au scăzut de la 28,1 miliarde de dolari în martie la 22,4 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iulie.
O restructurare a datoriilor țării este de asemenea așteptată, ca urmare a înghețării datoriilor, a spus De Sousa, deoarece este „puțin probabil” ca Ucraina să poată recâștiga accesul pe pe piețele de capital în următorii doi ani.