„Creierul” atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 a pledat „vinovat”, dar secretarul Apărării al SUA a revocat acordul de pledoarie

„Creierul” atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 a pledat „vinovat”, dar secretarul Apărării al SUA a revocat acordul de pledoarie
Publicat: 03/08/2024, 09:49
Actualizat: 03/08/2024, 09:50

Khalid Sheikh Mohammed, acuzat ca fiind unul dintre principalii autori ai atacurilor teroriste comise la New York City, la 11 septembrie 2001, a acceptat să pledeze vinovat, a declarat miercuri Departamentul Apărării.

Și-a recunoscut fapta la 23 ani de la atacul care a ucis 3000 de oameni și a modificat cursul istoriei a Statelor Unite și a Orientului Mijlociu.  Mohammed și doi complici, Walid bin Attash și Mustafa al-Hawsawi, sunt așteptați să intre în pledoariile comisiei militare de la Guantanamo Bay, de săptămâna viitoare.

Avocații au cerut ca acuzații să primească condamnări pe viață în schimbul pledoariilor de vinovăție, potrivit scrisorilor guvernului federal primite de rudele unora dintre cele aproape 3.000 de persoane ucise  în dimineața zilei de 11 septembrie. Astfel, ei scapă de pedeapsa cu moartea. Ceilalți doi acuzați pentru terorism, printre care și Ammar al-Baluchi, care a fost fotografiat încătușat și gol într-o închisoare CIA secretă din România, au refuzat să pledeze vinovați.

Atacurile teroriste care au schimbat cursul istoriei

Acum 23  de ani, 19 militanții  al-Qaida au deturnat patru avioane comerciale cu pasageri pentru a le folosi ca rachete pline cu combustibil, ciocnindu-se de Turnurile Gemene de șa World Trade Center din New York și de Pentagon.

Deturnatorii Al-Qaida au condus al patrulea avion spre Washington, dar membrii echipajului și pasagerii au opus rezistență, iar avionul s-a prăbușit într-un câmp din Pennsylvania.  Atacurile teroriste au declanșat ceea ce administrația președintelui George W. Bush a numit drept „războiul său împotriva terorii”, determinând invaziile militare americane în Afganistan și Irak și ani de operațiuni americane împotriva grupărilor extremiste armate din alte părți din Orientul Mijlociu.

Atacul și represaliile SUA au dus la răsturnarea totală a două guverne – regimul taliban din Afganistan și regimul baathist din Irak, au devastat comunități și țări prinse în luptă și au jucat un rol în inspirarea revoltelor populare din Primăvara Arabă din 2011 împotriva guvernelor autoritare din Orientul Mijlociu, rezultând alte războaie civile, insurgențe și ascensiunea grupării Stat Islamic.

Relația dintre Mohammed și Osama

Autoritățile americane l-au acuzat pe Mohammed ca fiind autorul care a venit cu ideea de a folosi avioanele ca arme. Se presupune că a primit aprobarea liderului al-Qaida Osama bin Laden.

Forțele americane l-au ucis pe bin Laden în 2011. Mohammed a fost capturat în 2003.

El a fost supus la înec de 183 de ori în timp ce se afla în custodia CIA,  înainte de a fi închis la Guantanamo, împreună cu alte torturi și interogări coercitive .Folosirea torturii s-a dovedit unul dintre cele mai formidabile obstacole în eforturile SUA de a judeca bărbații din comisia militară de la Guantanamo.

Secretarul Apărării al SUA a revocat acordul de pledoarie

Secretarul Apărării Lloyd Austin a revocat controversatul acord de pledoarie pentru Khalid Sheikh Mohammed și doi complici. A declarat că va prelua supravegherea tribunalului militar de la Guantanamo.

Astfel, cei cinci inculpați pentru atacurile teroriste de la 11 septembrie riscă cu toții pedeapsa cu moartea pentru uciderea a 2.997 de persoane în atacurile teroriste.

Alți doi inculpați pentru 11 septembrie nu au participat la acordul de judecată, deși doar unul dintre ei, Ammar al Baluchi, ar putea fi de fapt în fața procesului la Guantanamo. În septembrie anul trecut, un judecător militar a hotărât că Ramzi bin al Shibh,  care nu participase la acordul de recunoaștere a vinovăției, era considerat inapt mental să fie judecat.

Citește și: A fost publicată prima fotografie a unui deținut suspectat de terorism ce ar fi fost realizată într-o închisoare secretă CIA din România

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o...
Iulia Vântur, evacuată în grabă cu securitate! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Îngrijorare la granița cu România: Nave misterioase din Rusia au început să sosească în Republica...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timp ce i se prelevau organele....
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Sorin Grindeanu numeşte tronsonul cu tuneluri de pe A1 Lugoj-Deva „o ruşine pentru România”
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
„Viciul intelectualilor”, detestat de Ceaușescu. Ce le-a interzis dictatorul
Au apărut primele date oficiale referitoare la autopsia lui Liam Payne. Ce au declarat autoritățile:...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Povestea de dragoste dintre Steliana Sima şi soţul ei. Cum a încercat bărbatul să-i atragă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Cel mai complet genom de tigru tasmanian ar putea readuce la viață specia