Crimeea a cerut Rusiei să fie scutită de la aplicarea sancțiunilor impuse Ucrainei

Publicat: 16 08. 2014, 12:11
Actualizat: 03 02. 2019, 13:54

Această solicitare a fost transmisă Moscovei pe când președintele rus Vladimir Putin și miniștri ruși s-au reunit joi în Crimeea pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă peninsula după ce a fost anexată de către Rusia, a adăugat Poliușkin, citat de agenția rusească RIA Novosti.

„Am cerut ca Crimeea să fie scutită de la aplicarea sancțiunilor economice generale decretate de către Rusia, deoarece ne aflăm într-o perioadă de tranziție și suntem în continuare ca niște frați siamezi cu Ucraina, mai ales în ceea ce privește laptele și produsele lactate”, a spus el.

Potrivit acestuia, Crimeea dorește scrutiri la importurile de lapte și produse lactate, cartofi, carne de vită, roșii și porumb.

Ministrul Agriculturii din Crimeea a anunțat că autoritățile din peninsulă speră să obțină un răspuns din partea Moscovvei încă de luni.

În urma înăspririi sancțiunilor occidentale care i-au fost impuse, Rusia a replicat interzicând, săptămâna trecută, importul majorității produselor alimentare provenind din Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite.

Exportul către Rusia a numeroase produse alimentare ucrainene a fost, de asemenea, interzis, Moscova invocând motive sanitare și de securitate alimentară.

Oficiali ruși au declarat că țara lor poate să supraviețuiască fără importuri de produse alimentare provenind din UE și Statele Unite, recunscând totodată că ar putea să fie necesare unele scutiri pentru anumite regiuni sau la anumite produse.

Rusia se confruntă cu cele mai mari dificultăți în aprovizionarea Crimeei, din cauza ocolirii teritoriului Ucrainei, unde au loc confruntări armate între forțele ucrainene și separatiști proruși. Legături pot fi făcute doar pe cale aeriană sau cu feribotul. Uneori se așteaptă timp de câteva zile în vederea îmbarcării la bordul unei nave.

Guvernul rus a prevăzut un program cincinal în vederea ajutorării Crimeei, urmând ca suma de 660 de miliarde de ruble (13,6 miliarde de euro) să fie învestită în această regiune în perioada respectivă.

Aproximativ o treime din sumă va fi alocată construirii unui pod care să asigure o legătură între Crimeea și teritoriul rusesc.