Ministerul de Externe de la Beijing a anunțat miercuri că face apel la Statele Unite să ia măsuri concrete împotriva discriminării rasiale.
Solicitarea Ministerului chinez de Externe vine pe fondul protestelor de amploare declanșate în Statele Unite după moartea lui George Floyd, aflat în custodia Poliției în momentul în care acesta a murit, informează CNN.
„Sperăm că Guvernul Statelor Unite va lua măsuri concrete pentru a-și îndeplini obligațiile stipulate în convenția internațională referitoare la eliminarea tuturor formelor de discriminare, pentru a proteja drepturile legale ale minorităților”, a declarat miercuri Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Oficialul chinez a adăugat că țara sa „s-a opus întotdeauna discriminării rasiale”.
De-a lungul anilor, Beijingul a descris problema rasismului ca fiind o problemă care aparține Occidentului. Cu toate acestea, China a fost criticată în ultima perioadă în legătură cu modul în care îi tratează pe imigranții africani.
Luna trecută, mai mulți africani din China au reclamat că ar fi fost testați forțat pentru COVID-19 și ar fi fost trimiși în mod arbitrar în carantină în orașul Guangzhou, din sudul Chinei, indiferent dacă ar fi călătorit în străinătate sau nu.
Aceștia au mai spus că ar fi rămas pe drumuri după ce ar fi fost dați afară din casele în care locuiau cu chirie de către proprietari și nu ar fi fost primiți în hotelurile din oraș, ca urmare a unor recomandări ale autorităților pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
Acuzațiile au dus la o răcire a relațiilor dintre China și națiunile africane, iar miniștrii de Externe din mai multe state africane, dar și Uniunea Africană, au cerut explicații Beijingului.
Cu toate acestea, autoritățile chineze au negat că i-ar fi discriminat pe imigranții africani.
De asemenea, China a fost criticată și în legătură cu modul în care tratează minoritatea uighură din provincia Xinjiang. Statele Unite și alte 22 de țări au semnat o declarație comună anul trecut în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite prin care au condamnat nerespectarea drepturilor omului în regiunea chineză.
Acuzațiile Chinei vin în contextul morții americanului de culoare George Floyd. George Floyd a murit în timpul unei operațiuni a Poliției americane, după ce unul dintre polițiștii care îl arestau s-a așezat timp de opt minute cu genunchiul pe gâtul său.
Moartea lui Floyd a dus la izbucnirea unor proteste de amploare în Statele Unite.
Recent, o altă țară acuzată de nerespectarea drepturilor omului, Iranul, a criticat reacția autorităților americane față de protestele din SUA.