Prima pagină » Știri externe » Criză în Croația după aderarea la Zona Euro: Prețurile au explodat / Ministrul croat al Economiei anunță că va face „o listă neagră” și va lua măsuri

Criză în Croația după aderarea la Zona Euro: Prețurile au explodat / Ministrul croat al Economiei anunță că va face „o listă neagră” și va lua măsuri

Criză în Croația după aderarea la Zona Euro: Prețurile au explodat / Ministrul croat al Economiei anunță că va face „o listă neagră” și va lua măsuri

Ministrul croat al Economiei îi acuză pe comercianți că au crescut nejustificat prețurile după aderarea Croației la zona euro, motiv pentru care va face „o listă neagră” și va lua măsuri.

Ministrul Economiei, Davor Filipović, a avut o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor comerciale și directorii celor mai mari lanțuri de retail din Croația, după ce s-a observat o creștere nejustificată a prețurilor de la introducerea oficială a monedei euro.

Vă recomandăm să citiți și: Croaţia a intrat în Spaţiul Schengen și a adoptat moneda Euro

„Comercianții au spus că vor fi distruși, nu s-a întâmplat nimic”

„Am vorbit cu reprezentanții lanțurilor de retail despre creșterea continuă a prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice și despre conversia kunei în euro. Inflația este în prezent de 13,5%, creșterea prețurilor aferente alimentelor și băuturilor nealcoolice are cel mai mare efect în acest sens”, a subliniat ministrul Davor Filipović după întâlnire, adăugând că Guvernul a oferit multă asistență din cauza crizelor în curs, scrie publicația HRT.

„Lanțurile de retail își măresc prețurile de la lună la lună. Acum, când introducem euro, ei cresc prețurile și încearcă să înșele cetățenii croați. Asta nu va funcționa pentru ei. Când te uiți, de exemplu, în septembrie, am limitat prețul a nouă produse de bază. Puteai auzi de la comercianți că îi va ruina și că vor fi lipsuri și nimic din toate astea nu s-a întâmplat. Până la șapte dintre cele nouă produse de astăzi au un preț mai mic decât cel maxim. A fost concurență, prețurile au scăzut. Acesta este un indiciu clar că există loc de scădere, și nu o creștere continuă a prețurilor. Oricine va încerca să profite de această situație a tranziției la euro nu va reuși, vom proteja cetățenii”, a spus el.

„Posibile liste negre, totul este pe masă”

Se așteaptă ca în perioada următoare să înceapă să scadă prețurile, și să nu le ridice continuu pentru că, după cum spune, nu este nevoie de asta.

„Inspectoratul de Stat ia măsuri; vor face un raport. S-a înregistrat o creștere a prețurilor, iar toate celelalte instituții își vor face treaba, totul pentru a proteja cetățenii”, a spus ministrul.

„Guvernul are mecanisme de protejare a cetățenilor. Totul este pe masă. De la liste negre până la înghețarea unei game largi de produse. Totul”, a spus ministrul.

Comercianții au părăsit rapid întâlnirea, vădit nemulțumiți de ceea ce auziseră.

„Cred că vom ajunge la un acord rezonabil, toată lumea trebuie să știe că trebuie să suporte povara crizei”, a spus ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile.

Comercianți: Nu am crescut prețurile

„Comercianții nu au crescut prețurile. S-au rotunjit conform regulilor de rotunjire. Dacă ultima cifră este cinci sau mai mult, atunci au rotunjit-o pe a doua în sus. Dacă este patru sau mai puțin, atunci a doua zecimală a fost rotunjită în jos, așa cum a spus guvernul în liniile directoare”, a subliniat Martin Evačić, președintele asociației comerciale Sindicatul Croat, înaintea întâlnirii de la Ministerul Economie.

„Astăzi am citit pe portaluri că frizerii au crescut prețurile serviciilor, cafeaua este doi euro, dar chiar nu văd ce legătură are cu retaileri”, a adăugat el.

El a spus că furnizorii și producătorii sunt principala cauză a creșterii prețurilor și că acest lucru s-a întâmplat înainte de introducerea monedei euro.

„Nu intrăm în întrebarea dacă calculele producătorilor și distribuitorilor sunt sau nu justificate, dar adevărul este că este ușor de verificat dacă comercianții și-au mărit marjele. Intri in fila produs, poți vedea exact prețul de achiziție, marja, TVA și prețul final. Cert este că s-a înregistrat o creștere a costurilor inputurilor pentru producători, atât materiile prime, cât și energia etc.”, a subliniat el.

Josip Zaher de la Camera de Comerț a Croației a subliniat că s-a depus o cantitate imensă de muncă în ultimul an, mai ales în ultimele două zile.

„Dacă a existat o încălcare individuală a acordului, îmi pare rău că întregul proces este pătat. Nu trebuie să uităm de presiunea inflaționistă de peste 13%, iar asupra alimentelor și băuturilor de peste 19 sau 20%. Acest lucru a făcut ca prețul să crească”, a subliniat el.

Publicația croată amintește că există suspiciuni că introducerea monedei euro a fost folosită de mulți pentru a rotunji prețurile în sus.

Prim-ministrul Andrej Plenković a anunțat acest lucru luni și a anunțat o întâlnire în Guvern.

„Am convocat o întâlnire cu miniștrii competenți și reprezentanții Administrației Fiscale, Administrației Vamale și Inspectoratului de Stat cu privire la activități ulterioare de protejare a consumatorilor de creșteri nejustificate de preț. Introducerea monedei euro nu este motivul creșterii prețurilor la bunuri și servicii”, a scris el pe Twitter.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și