Criza din Grecia: Rebranșările ilegale la rețeaua de energie electrică au devenit un fenomen

Publicat: 05 12. 2013, 11:59
Actualizat: 05 12. 2013, 11:59

Greutățile crizei economice și șomajului ridicat au creat un nou fenomen în Grecia, unde rebranșările ilegale, prin improvizații, la rețeaua de energie electrică au devenit un fenomen, pe care compania de furnizare îl consideră periculos, iar voci din societatea civilă îl văd ca justificat.

Cu 1,37 milioane de șomeri, 27% din forța de muncă, deconectarea de la electricitate a devenit obișnuită pentru multe familii din Grecia. Situația a facilitat apariția unei rețele de electricieni care lucrează la negru, reconectându-i ilegal pe cei care nu își pot plăti datoriile către compania de furnizare, potrivit unui reportaj Bloomberg.

Kostas Ioannidis (55 de ani), muncitor metalurgist, acum șomer, locuiește la bloc în Salonic, unde are grijă de mama bolnavă și de soția infirmă. Ioannidis a acumulat datorii de 2.700 euro către distribuitorul de eleticitate HEDNO și a fost debranșat de două ori în ultimii doi ani, după ce nu a reușit să plătească rata lunară de 150 de euro negociată cu compania. El s-a reconectat la rețea în luna octombrie, printr-o improvizație, preferând să riște sancțiuni mai dure decât să stea pe întuneric.

Numărul deconectărilor de la electricitate din cauza restanțelor a crescut în primele nouă luni ale acestui an în Grecia cu 5,4%, la 257.000, potrivit Autorității de reglementare în domeniul energiei.

Operatorul rețelei de distribuție, HEDNO, estimează că aproximativ 1 din 10 locuințe vor fi reconectate fără autorizație în acest an.

Practica se încadrează într-un fenomen mai amplu de rezistență socială apărut în Grecia în contextul depresiunii economice, care a redus puternic veniturile populației și a împins în șomaj aproape o treime din forța de muncă. Grecii s-au constituit în așa-numite comitete de solidaitate care ocupă clădiri ale statului, distribuie alimente și medicamente și au contribuit la ascensiunea „Stângii Radicale” – partidul Syriza, devenit principala formațiune de opoziție.

„Dacă cineva nu are ce mânca, încercăm să le facem rost de alimente. Dacă cineva nu are curent, încercăm să le facem rost de electricitate”, a declarat pentru Bloomberg Athina Teskou, membră a unui astfel de comitet din Salonic care a reconectat peste 30 de familii la rețeaua de energie.

HEDNO anchetează 3.500 de cazuri de furt de energie în Grecia și a acționat în justiție 310 consumatori, a declarat pentru Bloomberg Melina Kalampoka, purtător de cuvânt al companiei. Furnizorul evită să apeleze la justiție atunci când este vorba despre familii cu venituri scăzute sau alte categorii vulnerabile, a precizat ea.

„Aceste reconectări ilegale au multe efecte negative și consecințe de multe ori nevăzute, începând cu faptul că acțiunea în sine presupune pericol de moarte. În același timp, astfel de măsuri sunt incorecte față de consumatorii legitimi de electricitate”, a afirmat reprezentantul furnizorului de energie.

Prețul energiei a crescut în Grecia cu 59% din 2007 până în prezent, în principal din cauza taxelor mai mari, aplicate după ce guvernul a încheiat două acorduri de finanțare externă cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, pentru împrumuturi de 240 miliarde euro.

Anul trecut, venitul mediu al celor mai săraci 10% dintre greci a fost cu mai mult de 50% mai mic decât în 2009 și cu 37% sub pragul sărăciei caculat la nivelul acelui an, comentează pentru Bloomberg Manos Matsaganis, economist la Universitatea de Economie și Afaceri din Atena. Dintre șomeri, mai puțin de 19% beneficiază de asistență socială, în timp ce costul vieții a crescut.

La 1 decembrie, o fată de 13 ani a murit în Salonic intoxicată cu monoxid de carbon din cauza unei improvizații pentru încălzire. Poliția a precizat că fata locuia cu mama ei, șomeră, fără acces la energie electrică.

Euclid Tsakalotos, economist la Universitatea din Atena și membru al partidului de stânga Syriza, susține că în astfel de condiții reconectarea ilegală la rețeaua de energie este de înțeles și reprezintă o formă de rezistență față de „injustiția financiară”.

John Karampetian, electrician din Salonic, a rebranșat zeci de locuințe la rețea. El spune că nu cere bani și nu consideră că ceea ce face reprezintă o acțiune caritabilă, deoarece privarea de electricitate este un act imoral.

Grecia are aproxiamtiv 7,4 milioane de consumatori de electricitate, inclusiv cei industriali, iar aproximativ 60% dintre clienții deconectați din cauza restanțelor sunt rebranșați la un moment dat, potrivit Agenției naționale de reglementare în energie. Unele familii nu doresc să se reconecteze ilegal și trăiesc fără energie, iar altora le este rușine să apeleze la serviciile electricienilor, intermediate de comitetele de solidaritate.

Viața fără energie electrică este umilitoare și deprimantă, afirmă Pantelis Karipoglou, 22 de ani, care locuiește într-un apartament Tesalonic împreună cu o familia numeroasă și a fost rebranșat recent de Karampetian.

„Atunci când te-ai obișnuit cu tehnologia și nu mai ai curent, parcă îți taie aripile”, comentează el.