Prima pagină » Știri externe » Criza diplomatică din Golf se încheie. Țările din regiune au ridicat blocada impusă în 2017 Qatarului

Criza diplomatică din Golf se încheie. Țările din regiune au ridicat blocada impusă în 2017 Qatarului

Criza diplomatică din Golf se încheie. Țările din regiune au ridicat blocada impusă în 2017 Qatarului
Criza diplomatică din Golf se încheie. Țările din regiune au ridicat blocada impusă în 2017 Qatarului. Sursa foto: Profimedia

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain au decis marți să renunțe la blocada impusă împotriva Qatarului, țară pe care o acuzau că ar finanța terorismul.

Astfel, relațiile diplomatice dintre cele patru țări și Qatar au fost reluate după mai bine de trei ani de embargo, notează BBC.

Anunțul a fost făcut marți de către ministrul saudit de Externe, prințul Faisal bin Farhad.

Acesta a declarat că cele cinci țări au decis să „lase deoparte complet toate neînțelegerile”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul au suspendat legăturile diplomatice cu Doha în 2017, acuzând Qatarul de sprijinirea unor grupări teroriste. Micul stat din Golf a respins, însă, acuzațiile și a refuzat să se supună condițiilor impus de cele patru țări arabe pentru ridicarea blocadei. Printre aceste condiții se numărau închiderea televiziunii Al Jazeera, încetarea relațiilor diplomatice cu Iranul și închiderea unei baze militare a Turciei de pe teritoriul Qatarului.

În ultimele luni, mediatori din Statele Unite și Kuweit au depus eforturi pentru a soluționa criza dintre Qatar și cele patru state.

„Astăzi s-a decis, datorită înţelepciunii liderilor din Golf şi Egiptului, să întoarcem pagina şi să restabilim toate relaţiile diplomatice cu Qatarul”, a declarat ministrul saudit de Externe, în cadrul unui summit organizat la al-Ula, în Arabia Saudită.

De la ce a pornit disputa?

Din iunie 2017, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au rupt legăturile cu Qatar, acuzând această țară că susține grupuri islamiste și că este prea apropiată de Iran și Turcia.

La acea dată, Arabia Saudită a decis închiderea graniței terestre cu Qatarul, ceea ce a dus la o izolare a micului stat din Golf. De asemenea, navele sub pavilion Qatar nu au mai putut folosi porturile saudite, iar spațiul aerian saudit a fost închis pentru aeronavele acestei țări, ceea ce a dus la pierderi financiare de ordinul miliardelor de dolari.

Pentru a face față situației, autoritățile din Qatar au stabilit noi rute comerciale, în special cu Turcia și Iranul și s-au folosit de importantele rezerve de gaze naturale și petrol pentru a susține economia țării.

Cele patru țări arabe au pus atunci 13 condiții Qatarului pentru ridicarea blocadei, condiții respinse de Doha.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și