Prima pagină » Știri externe » CRIZA IMIGRANȚILOR: Cum s-a schimbat viața a trei simboluri ale refugiaților – FOTO, VIDEO

CRIZA IMIGRANȚILOR: Cum s-a schimbat viața a trei simboluri ale refugiaților – FOTO, VIDEO

Criza imigranților din toamna acestui an a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Unii dintre cei care au încercat să ajungă în Germania au devenit celebri datorită unor fotografii folosite de presă pentru a ilustra evenimentele.

Reporterii de la BBC au luat legătura cu trei dintre imigranții a căror față a fost folosită de zeci de ori în lunile septembrie și octombrie.

Laith Majid: Fotografiat în 15 august 2015 pe țărmurile Greciei.

Irakianul locuiește acum în Germania împreună cu familia sa și spune că, încă, este oprit pe stradă de oameni care îl recunosc după fotografia care a creat atâta emoție.

„Mi-aș dori să nu mai văd niciodată acea fotografie. Oriunde merg mă mai oprește lume și îmi spun că mă recunosc. «Ne amintim de tine, ești cel din poză. Sperăm că ești bine, în siguranță și fericit», îmi spun oamenii care mă văd pe stradă. Nu m-aș fi gândit niciodată că o fotografie îmi poate atrage atâta simpatie din partea germanilor și îmi voi face prieteni în toată lumea. Sunt fericit că mi-am făcut atâția prieteni în toată lumea, dar în același timp trist, la vederea acelei fotografii”, a declarat Laith Majid pentru BBC.

Familia trăiește acum în Germania, într-o fostă baracă militară amenajară special pentru refugiață, alături de alte câteva sute de persoane. Fiecare familie are o cameră.

Ossama Abdul Mohsen: Filmat pe 8 septembrie în Ungaria.

Antrenorul de fotbal sirian devenit cunoscut după ce a fost filmat în timp ce alerga cu băiatul său în brațe, iar o femeie cameraman l-a împiedicat deliberat, locuiește în prezent în Madrid alături doi dintre băieții săi.

Bărbatul povestește că duce o viață foarte bună, i s-a oferit un post de antrenor la un club de fotbal din Spania și are un apartament, dar așteaptă ca soția sa și ceilalți doi copii, care sunt blocați în Turcia, să ajungă și ei în Madrid.

„Când jurnalista maghiară m-a împiedicat am fost foarte supărat pentru că fiul meu, Zaid, s-a lovit și eu am fost rănit. Băiatul meu a fost afectat atât fizic cât și psihic, iar trei zile după aceea nu a mai vorbit deloc. Nu am știut că suntem filmați în acel moment și, abia când am ajuns în Germania, cinci zile mai târziu, am aflat de filmuleț și faptul că a cauzat revoltă la nivel mondial”.

Deși a spus la început că nu o va putea ierta niciodată pe cea care i-a pus piedică, Ossama a revenit la sentimente mai bune față de aceasta, după ce a aflat că a rămas fără loc de muncă. „Acum totul este de domeniul trecutului, ca și apa care a trecut pe sub pod. Am uitat de acel incident și privesc spre viitor alături de familia mea”, a spus antrenorul de fotbal.

Mohammad Zatareyh: Fotografiat pe 4 septembrie în Ungaria

Tânărul de 26 de ani este cel care care a îndemnat mii de imigranți să pornească pe jos 180 de kilometri din Ungaria spre Austria.  Mohammad trăiește acum în Germania și așteaptă să îi iasă actele pentru a putea să își caute de lucru.

În ceea ce privește momentul din Ungaria, acesta povestește că au fost câteva zile pline de suferință și că nu concepea să fie atât de aproape de Austria și totuși, să nu poată face nimic.

„După câteva zile de suferință acolo, mi-a venit ideea că trebuie să plec și le-am spus asta și celorlalți oameni care erau cu mine. Le-am spus să nu le fie frică. Putem merge câte opt ore pe zi și când suntem prea obosiți ne oprim pentru odihnă. Am chemat cu noi și cameramani care să filmeze totul astfel încât poliția ungară să nu ne poată face rău pentru că ar apărea la TV”, a povestit tânărul sirian.

 

 

Autor

Citește și