Prima pagină » Știri externe » Criză în Polonia. Șeful Curții Supreme acuză Guvernul de „lovitură de stat”

Criză în Polonia. Șeful Curții Supreme acuză Guvernul de „lovitură de stat”

Criză în Polonia. Șeful Curții Supreme acuză Guvernul de
Detalii pe Gândul

Noua legislație prevede scăderea vârstei de pensionare a membrilor Curții Supreme de la 70 de ani la 65 de ani. Totuși, președintele țării poate alege să autorizeze unii judecători să-și continue activitatea până la vârsta de 70 de ani.

Ca urmare a acestei prevederi, actualul președinte al Curții Supreme ar urma să fie obligată să se pensioneze, deși mandatul ei de șase ani se va încheia la finalul anului 2020.

„Lovitură de stat împotriva structurii uneia dintre cele mai importante instituții ale statului are loc fără a se recurge la forța militară sau trupe paramilitare, ci doar prin abuzul instituțiilor legale”, a declarat Gersdorf.

„Avertizez Guvernul: nu încălcați contractul social scris sub forma Constituției. Mergeți nechibzuit pe buza abisului în care întreaga națiune ar putea cădea în cele din urmă”, a completat oficialul polonez.

Comisia Europeană a propus miercuri la prânz Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez.

Experții Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independența justiției, oferindu-i ministrului Justiției dreptul de a numi și de a destitui judecători ai instanțelor superioare. Bruxellesul denunță și reformele privind funcționarea Tribunalului Constituțional din Polonia.

Decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de sancționare a Poloniei în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE „nu are nicio valoare”, fiind motivată politic, acuză Partidul Lege și Justiție (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varșovia.