Sri Lanka trece printr-o criză economică, socială și politică nemaiîntâlnită în statul din sudul Asiei, iar noul prim-ministru de la Colombo spune că țara mai are rezerve financiare suficiente doar pentru a cumpăra necesarul de petrol pentru o zi.
Într-un mesaj televizat, Ranil Wickremesinghe, numit recent premier după demisia fostului prim-ministru, a spus că națiunea are nevoie urgentă de valută străină în următoarele zile pentru a plăti importurile de produse esențiale.
El a estimat că Sri Lanka are nevoie de cel puțin 75 de milioane de dolari în următoarele zile și a adăugat spus că banca centrală va trebui să printeze bani pentru a plăti salariile angajaților instituțiilor de stat.
Wickremesinghe a mai spus că unele companii de stat din Sri Lanka ar putea fi privatizate.
Economia țării a fost puternic lovită de pandemie, de creșterea prețurilor la energie și de reducerile de taxe introduse în scop populist de prețedintele țării. Lipsa de valută și inflația în creștere au dus la o penurie severă de medicamente, combustibili și alte produse esențiale, inclusiv alimente, notează BBC.
„În momentul de față, avem stocuri de benzină doar pentru o singură zi. Următoarele două luni vor fi cele mai dificile din viața noastră”, a spus Wickremesinghe.
Cu toate acestea, transporturile de benzină și motorină oferite prin intermediul unei linii de credit acordată de India ar putea asigura aprovizionarea cu combustibil în următoarele câteva zile, a adăugat el.
Wickremesinghe a adăugat că banca centrală a țării va trebui să imprime bani pentru a putea plăti salariile și pentru a-și onora alte angajamente.
„Împotriva dorinței mele, sunt obligat să permit tipărirea de bani pentru a plăti angajații din sectorul de stat și pentru a plăti pentru bunuri și servicii esențiale. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că tipărirea banilor duce la deprecierea rupiei (moneda națională a țării, n. red.)”, a spus el.
El a propus, de asemenea, vânzarea companiei aeriene Sri Lankan Airlines, ca parte a eforturilor de stabilizare a finanțelor națiunii. Transportatorul aerian a pierdut 45 de miliarde de rupii (129,5 milioane de dolari) în anul fiscal încheiat în martie 2021.
Vineri, Wickremesinghe a declarat pentru BBC că această criză economică „se va agrava înainte de a se ameliora”.
În primul său interviu de la preluarea mandatului, el s-a angajat, de asemenea, să facă tot posibilul pentru ca cetățenii să poată să mănânce trei mese pe zi.
Criza politică, economică și socială a dus la proteste uriașe în întreaga țară, cetățenii solicitând, printre altele, demisia președintelui țării, Gotabaya Rajapaksa, acuzat de populație de corupție și de o gestionare defectuoasă a finanțelor țării.